• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Ravitsemushoitoa tehostamalla ja vajaaravitsemuksen riskiä seulomalla saadaan kustannussäästöjä hyvinvointialueille – uusi ravitsemushoitosuositus ja koulutus 16.1.2024
Spagettia ja tomaattikastiketta lautasalla, jossa haarukkaan kääritty spagettia

Ravitsemushoitoa tehostamalla ja vajaaravitsemuksen riskiä seulomalla saadaan kustannussäästöjä hyvinvointialueille – uusi ravitsemushoitosuositus ja koulutus 16.1.2024

, ,

Mediatiedote, julkaistu 8.1.12024 klo 13

Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat julkaisseet uudistetun ravitsemushoitosuosituksen. Suosituksen tavoitteena on tehostaa ravitsemushoitoa ja -ohjausta osana potilaan kokonaisvaltaista hoitoa sekä edistää kansalaisten ravitsemusterveyttä.

Etelä-Karjalan alueellinen ravitsemuskoulutuspäivä järjestetään 16.1.2024 Lappeenrannassa ja siihen voi osallistua myös etänä.

Vajaaravitsemus on riski kaikille sairaalapotilaille – ravitsemustilan arviointia tulisi parantaa

Vajaaravitsemus lisää komplikaatioiden riskiä ja hidastaa toipumista. Siten se lisää myös hoitohenkilöstön työmäärää ja pidentää hoitoaikoja. Vajaaravitsemusta esiintyy erityisesti pitkäaikaissairailla, leikkauksiin valmistautuvilla, syöpäpotilailla sekä vakavista infektioista ja traumoista toipuvilla. Nykyisellään vajaaravitsemus maksaa Suomen terveydenhuollolle yli 600 milj. vuodessa.  Useiden tutkimusten mukaan vajaaravitsemusriskin seulonta ja vajaaravitsemuksen ehkäisy vähentävät hoidon kustannuksia.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen geriatrian erikoislääkäri Karoliina Rantonen painottaa ravitsemuksen osuutta kuntoutumisessa.
– Vajaaravitsemuksen ehkäisy kuuluu kaikille terveydenhuollon ammattilaisille, ja mitä suurimmassa määrin myös lääkäreille. Noin kolmasosalla sairaalaan tulevista potilaista on vajaaravitsemusriski. Vajaaravitsemus hidastaa potilaan toipumista ja lisää esimerkiksi keuhkokuumeen, sydämen rytmihäiriöiden ja painehaavojen riskiä. Tavoitellessamme tehokkuutta terveydenhuoltoon on meidän panostettava selvästi aiempaa enemmän myös potilaiden ravitsemuskuntoutukseen. Uudistettu ravitsemushoitosuositus näyttää meidänkin hyvinvointialueellamme suuntaa kohti tavoitteellisempaa, organisaatioomme integroitua ja toivoni mukaan myös notkeasti kehittyvää ravitsemuskuntoutusta, kertoo Karoliina Rantonen.

Vajaaravitsemusriskin seulonnalla tehokkuutta ravitsemushoitoon

Aika on rahaa myös ravitsemushoidossa. Vajaaravitsemuksen ennaltaehkäisy on huomattavasti edullisempaa kuin sen hoito. Vajaaravitsemusriskin seulonnan tavoitteena on löytää ne asiakkaat ja potilaat, jotka hyötyvät ravitsemushoidosta eniten ja joiden riski saattaisi jäädä muuten huomaamatta.

Kun seulonta on osa potilaan hoitoa, se mahdollistaa ravitsemushoidon käytäntöjen kehittämisen ja resurssien tehokkaan hyödyntämisen. Lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan aktiivinen osallistuminen luo perustan toimiville prosessille ja niiden kehittämiselle sekä perus- ja erikoissairaanhoidon väliselle yhteistyölle.

Uudistettu ravitsemushoitosuositus

Uudistettu ravitsemushoitosuositus on tarkoitettu ohjaamaan sairaaloiden, hoito- ja kuntoutuslaitosten ravitsemushoidon suunnittelua ja toteuttamista sekä ruokapalvelujen järjestämistä, elintarvikehankintoja ja kilpailuttamista ja siinä on esitetty vähimmäisvaatimukset potilaille tarjottavan ruoan ravitsemuslaadusta.

Suositus perustuu kansainvälisiin ravitsemushoidon suosituksiin, kliinisen ravitsemustieteen ja lääketieteen tutkimustietoon, hyviin hoitokäytäntöihin sekä kansallisiin Käypä hoito -suosituksiin. Sen on laatinut moniammatillinen asiantuntijaryhmä, joka on käynyt läpi erittäin laajan tieteellisen kirjallisuuden suosituksen laatimisessa.

– Terveellinen ruoka on hyvinvoinnin tukipilari ja se edistää myös kestävää elämäntapaa. Terveyttä edistävä, kokonaiskestävä ruokaympäristö tukee hyvän ruokavalinnan tekemistä. Hyvinvointialue ja kunnat voivat monella tapaa edistää terveyttä, hyvinvointia, kestävyyttä ja elämänlaatua tukevia valintoja alueellaan, toteaa neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ravitsemuskoulutuspäivä 16.1.2024

Etelä-Karjalan alueellinen ravitsemuskoulutuspäivä järjestetään 16.1.2024 klo 9–15.30 Lappeenrannassa Etelä-Karjalan keskussairaalan auditoriossa ja siihen voi osallistua myös etänä. Koulutus on osa sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa ja VRN:n toteuttamaa koulutuskierrosta hyvinvointialueille.

Koulutuksen tavoitteena on lisätä uuden Ravitsemushoitosuosituksen (2023) ja sen sisältöjen tunnettavuutta sekä lisätä ymmärrystä hyvästä ravitsemuksesta ja ravitsemushoidon vaikuttavuudesta. Keskeisenä tavoitteena on vahvistaa vajaaravitsemuksen tunnistamista EKHVA:n potilastyössä sekä ennaltaehkäistä ja hoitaa vajaa- tai virheravitsemusta suositelluin käytännöin. Tavoitteena on myös vahvistaa ammattilaisten osaamista päivitetyistä erityisruokavalioista ja rakennemuunnetuista ruokavaliosta sekä lisätä hoitohenkilöstön ja ruokapalvelujen välistä yhteistyötä.

Tilaisuudessa käsitellään myös ravitsemusterveyden edistämisestä sosiaali- ja terveyspalveluja laajemmin ulottaen sitä alueen asukkaiden arkeen ja siellä toteutuvaan eri tahojen toimiin ja tukeen osana palveluketjuja.

Tilaisuus on tarkoitettu sosiaali- ja terveyspalveluissa asiakkaiden ravitsemushoitoon, sen hankintaan, suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin osallistuville tahoille moniammatillisesti sekä kaikille ravitsemusterveyttä edistäville ja siitä kiinnostuneille.   

Ilmoittautumiset koulutukseen viimeistään 10.1.2024. Koulutukseen on mahdollista osallistua etänä Teamsin kautta. Etänä osallistuville lähetetään osallistumislinkki ilmoittautumisen perusteella.

Ilmoittautuminen 16.1.2024 koulutuspäivään tästä linkistä

Koulutuspäivän ohjelman näet tästä linkistä

Haastattelumahdollisuus medialle

Toivotamme myös median tervetulleeksi Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ravitsemuskoulutuspäivään. Joko ennen tilaisuuden alkua tai tauon aikana klo 14-14.20 on mahdollista tavata STM:n edustaja Sirpa Sarlio ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan edustaja Soile Ruottinen sekä Etelä-Karjalan hyvinvointialueen asiantuntijoita. Toivomme median edustajien ilmoittavan tulostaan etukäteen Mervi Lehmusaholle.

Lisätiedot medialle

Soile Ruottinen
erityisasiantuntija/hankekoordinaattori
Valtion ravitsemusneuvottelukunta
p. 050 345 9150
[email protected]

Mervi Lehmusaho
THM, laillistettu ravitsemusterapeutti
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
p. 040 651 3889
[email protected]

Karoliina Rantonen
LL, geriatrian erikoislääkäri
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
p. 040 679 6593
[email protected]

Customer service