• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Kaikissa kunnissa säilyy hyvinvointiasema – jatkossa pieniä, keskisuuria tai laajan palvelun asemia

Kaikissa kunnissa säilyy hyvinvointiasema – jatkossa pieniä, keskisuuria tai laajan palvelun asemia

, ,

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palveluverkon kehittäminen etenee. Tiistaina 9.1. hyvinvointialue järjesti kuntien edustajille seminaarin aiheesta.

– Ydinviesti on se, että jokaisessa kunnassa tuotetaan jatkossakin hyvinvointipalveluja kivijalkapalveluina palvelustrategian mukaisesti. Välttämättä palveluja ei pystytä tarjoamaan aivan jokainen arkipäivä joka paikkaan, mutta viikoittain kyllä, ja palveluita täydennetään liikkuvina, etä- ja digitaalisina palveluina, hyvinvointialueen johtaja Sally Leskinen kertoo.

Päätöksiä ei ole tehty, sillä kuntien kuulemisen jälkeen asia siirtyy vielä hyvinvointialueen aluehallituksen ja -valtuuston käsiteltäväksi. Lähtökohta kuitenkin on, että palvelut määriteltäisiin väestön kriittisten tarpeiden ja henkilöstön saatavuuden mukaan. Olennaista on turvata myös asiakkaiden hoidon jatkuvuus.

 Joillain alueella palveluja voitaisiin tuottaa kuntaparina eli osan palvelusta saa omasta kunnasta ja osan naapurista.

Omatiimimallilla ja digipalveluita kehittämällä pyritään turvaamaan niin terveyden- kuin sosiaalihuollon palvelut asiakkaan kannalta mahdollisimman joustaviksi. Samalla kehitetään liikkuvia palveluita.

Tilat ja palvelutarjonta voivat muuttua

Maakunnan hyvinvointiasemista kahdessa, Lappeenrannassa ja Imatralla, olisi tämän hetken suunnitelmien mukaan jatkossakin laaja, nykyisen kaltainen hyvinvointiasema. Muissa kunnissa olisi keskikokoisia tai pieniä hyvinvointiasemia. Sen lisäksi erilaisia asumisen palveluita tarjottaisiin mahdollisimman monella paikkakunnalla.

-Konkreettisin muutos kohdistuu seiniin. Jokaisesta kunnasta tarkastellaan tilat ja mikäli ne ovat ylimitoitetut tai toiminnallisesti heikot, palvelut siirretään. Ideaalia olisi, että Ekhvan palvelut olisivat kunnissa yhdessä osoitteessa, Leskinen  sanoo.

Vuoteen 2026 mennessä on sopeuttamisohjelman mukaisesti tarkoitus säästää 2-3 miljoonaa euroa vuokrissa. Vuoteen 2030 mennessä vuokrakuluista tulisi karsia arviolta neljännes.  Nyt hyvinvointialue maksaa vuosittain vuokria noin 30 miljoonaa euroa.

Kunnille lausuntapyyntö tiloista

Linjaukset hyvinvointiasemien konseptoinnista tekee hyvinvointialueen valtuusto, alustavasti jo maaliskuussa.

-Tarvitsemme nyt kunnilta kannanotot sekä sellaiset kiinteistö- ja liikenne sekä aluekehityssuunnitelmat ja liikennetiedot, joiden huomioon ottaminen on tärkeää palveluverkkoa kehitettäessä, strategia- ja hallintojohtaja Kaisa Heino sanoo.

Jo kesäkuussa hyväksytyssä palvelustrategiassa on päätetty palveluverkon keskeiset tavoitteet ja palveluiden järjestämislinjaukset. Palvelustrategian päätöksenteon valmistelussa osallistettiin laajamittaisesti alueen toimijoita ja asukkaita. Palveluverkkopäätöksen toimeenpanovaiheessa valmisteluun otetaan mukaan laajasti sidosryhmät ja henkilöstö.

Kuntien lausunnot tulee toimittaa hyvinvointialueelle 9.2. mennessä. Samalla kuntien tulee nimetä yhdyshenkilönsä palveluverkkouudistuksen toimeenpanovaihetta varten.

Suunniteltu hyvinvointiasemamalli

Laajan palvelun hyvinvointiasemat: Lappeenranta (Armila) ja Imatra (Honkaharju)

  • sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut (sisältää kaikki samat palvelut kuin nykyisin ja keskikokoisella asemalla. Sen lisäksi erityisosaamista laajemmilla palveluajoilla)
  • suun terveydenhuollolla laaja palveluvalikoima

Keskikokoinen hyvinvointiasema: Parikkala, Joutseno, Sammonlahti, Luumäki

  • lääkäri-hoitaja-vastaanotot
  • mielenterveys- ja päihdehoitajan sekä muistiasiantuntija paikalla joitakin päiviä viikossa/ etävastaanottoja
  • asiantuntijafysioterapeutti, kiireetön fysioterapia
  • palveluohjaaja
  • äitiys- ja lastenneuvola
  • suunterveydenhuollon palveluja
  • virka-aikaista toimintaa

Pieni hyvinvointiasema: Savitaipale, Lemi, Taipalsaari, Ruokolahti, Rautjärvi

  • Palveluita saatavana viikoittain, mutta ei välttämättä joka päivä kaikkia:
    • kiireetön hoitajan vastaanotto
    • lääkärin kiireetön vastaanotto /etävastaanotto /digipalvelut
    • mielenterveys- ja päihdehoitaja / etävastaanottoja
    • fysioterapeutin vastaanotto
    •  palveluohjaaja paikalla
    • äitiys- ja lasten neuvola
    • suunterveydenhuollon palveluja 

Hammashoito: erilliset hoitolat Lappeenranta ja Imatra, keskikokoiset vastaanotot Savitaipale, Luumäki, Joutseno, Parikkala ja Ruokolahti, pienet vastaanotot: Lemi, Rautjärvi, Taipalsaari

Lisätietoja:

Hyvinvointialueen johtaja Sally Leskinen, p. 040 638 6436

Strategia- ja hallintojohtaja Kaisa Heino, p. 040 627 5521

Tukipalveluiden johtaja Vesa Reponen p. 0400 151 107

[email protected]

Customer service