• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Blogit » Hyvinvointiblogi » Yhteinen tulevaisuus − Eksoten hyvinvointiblogi: Elämäni eläkeikä lähestyy, olenko valmis?
Kuvassa uima-altaassa vesinuudelien kanssa uivat iäkkäät nainen ja mies katsovat hymyillen kameraan.

Yhteinen tulevaisuus − Eksoten hyvinvointiblogi: Elämäni eläkeikä lähestyy, olenko valmis?

, , ,
Kuvassa uima-altaassa vesinuudelien kanssa uivat iäkkäät nainen ja mies katsovat hymyillen kameraan.

Me kaikki voimme huolehtia omasta hyvinvoinnistamme ja terveydestämme monin eri keinoin. Riittävä uni ja säännöllinen liikunta ovat terveellisen, turvallisen ja hyvinvointia lisäävän arjen lähtökohtia!

Nukkumalla riittävästi jaksamme arjessa. Säännöllinen liikunta tai arkiliikunnan lisääminen, oman jaksamisen rajoissa, on tärkeää sekä kehon että mielen hyvinvoinnin kannalta. Pyri siis liikkumaan, vaikka vähän, kuitenkin säännöllisesti arjessa. Nyt kun menemme kevättä kohti, on ulos taas helpompi lähteä. Aurinko sulattaa pyörätiet ja tekee liikkumisesta turvallisempaa.

Eksote lähettää eläkeikää lähestyville asiakkailleen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tietopaketin

Joulukuussa 2021 Eksote aloitti uutena ennaltaehkäisevänä palveluna ikäherätteen lähettämisen kaikille 64 vuotta täyttäville eteläkarjalaisille. Ikäheräte, eli asukaskirje, sisältää hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen tietopaketin. Tietopaketti on tehty yhteistyössä eri ammattilaisten kanssa ja sen sisältöä sekä ulkoasua on testattu asiakkailla. Myös uusilla Eksoten verkkosivuilla on kattavasti hyvinvointia tukevaa tietoa eri-ikäisille. Sivuilta löydät myös kirjeessä olevan tietopaketin sisällön otsikolla ”Elämäni eläkeikä”.

Ikäherätemallin taustalla työskentelee robotti, jonka avulla kirje saadaan halutulle asiakasryhmälle joko kirjeenä kotiin tai sähköisesti kaikille Eksoten asiointipalveluun kirjautuneille. Tämä uudenlainen, ennakoivaa työtä tukeva toimintamalli otettiin käyttöön jo keväällä 2021, kun lähdettiin kysymään, että mitä kuuluu 55-vuotias. Loppuvuonna iteratiivisessa kehittämisprosessissa kypsynyt ikäherätemalli oli mahdollista laajentaa 55-vuotiaiden lisäksi myös eläkeikää lähestyville.

”Elämäni eläkeikä” -herätteellä me eksotelaiset haluamme kannustaa omatoimisuuteen ja muistuttaa asukkaita siitä, kuinka tärkeää on ylläpitää hyvää elämänlaatua. Eläkkeelle siirtyminen on merkittävä taitekohta elämässä, uusi arki on edessä, sosiaaliset suhteet ja rutiinit tulevat muuttumaan. Tässä uudessa vaiheessa on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta, terveydestä ja itselle tärkeistä asioista.

Omasta hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta voi huolehtia monin eri keinoin

Minkälainen on sinun arkesi sisältö, ja miten voit omia voimavarojasi vahvistaa? Kaikkiin tekijöihin emme voi vaikuttaa, mutta useimmiten olemme itse vastuussa siitä, miten pidämme sisäistä motivaatiotamme yllä ja luomme omasta vapaa-ajasta mahdollisimman mielekästä ja toiveet täyttävää kokonaisuutta.

Jos haluat tietoa omasta hyvinvoinnistasi ja terveydestäsi, voit aloittaa tekemällä terveystarkastuksen Omaolossa. Verkossa oleva maksuton terveystarkastuspalvelu antaa kattavasti tietoa siitä, mikä on oma terveyden ja hyvinvoinnin tila. Kannattaa kokeilla! Jos tulosten mukaan tarvitaan jatkoselvittelyjä, neuvoo Omaolo eteenpäin. Eksotessa hyvinvointivalmentaja katsoo terveystarkastuksen tiedot ja ottaa tarvittaessa yhteyttä jatkoselvittelyjen käynnistämiseen.

On hyvä muistaa, kuinka tärkeää on täyttää arkea tekemällä mukavia asioita, harrastamalla ja tapaamalla ystäviä. Mukavat asiat auttavat jaksamaan arjessa. Jos tuntuu, että arkeen jää paljon vapaa-aikaa ja tämän haluaa täyttää jollakin merkityksellisellä tekemisellä, kannattaa tutustua vapaaehtoistoimintaan. Etelä-Karjalan alueella on monia mahdollisuuksia osallistua hyvän tekemiseen. Voit kantaa oman kortesi kekoon, antamalla tukea, apua ja iloa niille, ketkä sitä tarvitsevat. Järjestöt ja yhdistykset tarjoavat monenlaista apua ja tukea sekä toimintaa alueella. Heiltä voit saada myös keskustelu- ja vertaistukea elämän eri kriisitilanteissa.

Turvallisuustekijät ovat myös hyvän arjen peruspilareita. Kannattaa pohtia ja tarkastaa, että oma koti on turvallinen paikka asua ja elää. Tarkastuksen voit aloittaa tekemällä asumisturvallisuustestin. Se löytyy verkosta, kun kirjoitat googleen Kotona asumisen turvallisuus. Monia helppoja toimia voit tehdä kotiympäristöösi ennakoivasti, ja estää siten turhat tapaturmat ja niistä seuraavat arkielämän toimintavaikeudet kokonaan.

Eksoten monipuoliset peruspalvelut ovat kaikkien Etelä-Karjalaisten käytössä. Työikäisillä on myös yleensä työterveyshuollon palvelut. Näitä toimintakykyä tukevia palveluita kannattaa hyödyntää. Palveluissa ammattilaiset tukevat asiakkaan hyvinvointia ja terveyttä tunnistetun tarpeen mukaisesti, yksilöllisesti, ihminen ihmiselle.

Kaisa Luostarinen

kehittäjä sote-uudistushankkeessa Yhteinen tulevaisuus – Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus Etelä-Karjalassa

Customer service