• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Pysytään pystyssä Etelä-Karjalassa

Pysytään pystyssä Etelä-Karjalassa

,

Etelä-Karjalassa on onnistuttu luomaan innostusta, vahvaa yhteistyötä ja yhdessä kehittämistä, luottamusta sekä kumppanuutta kaatumisen ehkäisyn työssä.

– Etelä-Karjalassa kaatumisiin ja putoamisiin liittyvien sairaalajaksojen määrät yli 65-vuotiailla ovat olleet maan korkeimpia ja alueen lonkkamurtumien määrä on ollut myös nousujohteinen, kertoo projektipäällikkö Sari Hokkanen Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.
– Halusimme tarttua tähän haasteeseen ja käynnistimme syksyllä 2021 Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisyn yhteisen toimintamallin suunnittelun ja valmistelun. Tässä yhteisessä työssä olemme osallistaneet laajasti alueen eri toimijoita ja ikääntyneitä, kaatumisen ehkäisyn osallistavissa työpajoissa ja ikäihmisten vaikuttamispäivissä.

Kaatumisonnettomuudet ja lonkkamurtumat saatu laskuun

Kaatumisen ehkäisyn työ on perustunut vahvasti tiedolla johtamiseen ja monipuoliseen viestintään. Eteläkarjalaisen yhteistyön myönteisiä tuloksia on jo nähtävillä: kaatumisiin ja putoamisiin liittyvien hoitojaksojen määrä 65-vuotta täyttäneillä kääntyi laskuun vuonna 2022 kuuden vuoden nousun jälkeen. Tänä vuonna alueella tapahtuneet lonkkamurtumat näyttävät myös vähentyneen viime vuosiin verrattuna.
– Tavoitteemme on eteläkarjalaisten lonkkamurtumien sekä yli 65-vuotiaiden kaatumisiin ja putoamisiin liittyvien hoitojaksojen määrien väheneminen jatkossakin.  Kaatumisiin ja putoamisiin liittyvää inhimillistä kärsimystä halutaan vähentää kaikin keinoin ja tukea ikääntyneiden omaa osallisuutta sekä toimintaa kaatumisen ehkäisyyn liittyen.  Pysytään pystyssä -liikuntaryhmät, viestintä sekä laaja alueellinen yhteinen työ ovat tähän liittyviä keinoja, kertoo Hokkanen edelleen.

Pysytään pystyssä -liikuntaryhmät toimivat kaikissa alueen kunnissa ja ne ovat suunnattu erityisesti kaatumisriskissä oleville ikääntyneille.

Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisy -toimintamalli voitti TerveSos 2023 yleisöäänestyksen keväällä 2023. Siitä saatu 1000 € palkintoraha käytettiin maakunnallisen ikäverkoston päätöksellä Pysytään pystyssä Etelä-Karjalassa -videon hankintaan. Pysytään pystyssä Etelä-Karjalassa -video julkaistaan Etelä-Karjalan hyvinvointialueen eri kanavissa kansallisen vanhustenviikon SeniorSurf- päivänä tiistaina 3.10.2023. SeniorSurf -päivänä ikääntyneitä rohkaistaan tutustumaan internetin tarjontaan.

Video on katsottavissa täällä.

Customer service