Päihteet ja mielen hyvinvointi

Moni hakee alkoholista tai muusta päihteestä helpotusta tai apua mielen hyvinvoinnin haasteisiin. Vaikutus on usein päinvastainen. Alkoholin ajatellaan toimivan lääkkeenä stressiin ja ahdistukseen, mutta pitkällä aikavälillä vaikutus on päinvastainen: säännöllinen alkoholinkäyttö yleensä pahentaa ahdistusta. Alkoholi myös heikentää unenlaatua, mikä vaikuttaa nopeasti myös mielen hyvinvointiin.

Päihteetön elämä on valinta oman hyvinvoinnin hyväksi

Valitsemalla päihteettömän elämän saa enemmän aikaa tärkeille asioille ja läheisille sekä nukkuu paremmin.  Päihdehaitaton elämä on myös kestävän kehityksen tavoitteita tukevaa. Alkoholi aiheuttaa fyysisiä, sosiaalisia ja henkisiä haittoja sekä käyttäjälle itselleen, että tämän lähipiirille ja isossa mittakaavassa yhteisölle, yhteiskunnalle ja koko maailmalle. Vanhempien haitallinen alkoholinkäyttö voi uhata lapsen turvallista ja tasapainoista kehitystä. Alkoholin tuottaminen syö luonnon varoja. Taloudelliset, henkiset ja fyysiset resurssit voivat vaarantua alkoholin takia. Alkoholiteollisuus tavoittelee voittoa väestön terveyden ja hyvinvoinnin kustannuksella. Kestävän kehityksen etujen mukaista on ehkäistä alkoholin aiheuttamia haittoja.

Eroon riippuvuuksista -sivultamme löydät tietoa erilaisista päihteistä ja riippuvuuksista sekä kanavia, joista saat tukea.

Päihteistä löydät tietoa myös Mielenterveystalosta

Meillä otetaan Päihteet puheeksi!

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hyvinvointiasemilta saat halutessasi ohjausta alkoholinkäyttösi arvioimiseen ja muutossuunnitelman tekemiseen. Mikäli koet, ettet yksin pysty toteuttamaan muutosta päihteidenkäytössäsi, Etelä-Karjalan hyvinvointialueen päihdepalveluihin voit hakeutua suoraan.

alt=""?


Tutustuit juuri Mielenterveystaidot mielenterveyden tukena ‑kokonaisuuden osaan Päihteet ja mielen hyvinvointi. Kokonaisuuden muut osat löydät sivulta Hyvä mieli.