• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisyn yhteisellä työllä on vaikutusta: lonkkamurtumat kääntyivät laskuun vuonna 2023

Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisyn yhteisellä työllä on vaikutusta: lonkkamurtumat kääntyivät laskuun vuonna 2023

, ,

Etelä-Karjalassa on onnistuttu luomaan innostusta, vahvaa yhteistyötä ja yhdessä kehittämistä, luottamusta sekä kumppanuutta kaatumisen ehkäisyn yhteisessä työssä. Tämän lisäksi nyt on saatu myös konkreettisia ja mitattavia tuloksia. Murtumien vuosittaiset määrät vähenivät viime vuonna. Etelä-Karjalan lonkkamurtumien väheneminen on inhimillisen kärsimyksen lisäksi myös taloudellisesti vaikuttavaa. Lonkkamurtumien ensimmäisen vuoden hoidon kustannussäästöä syntyi viime vuonna Etelä-Karjalassa 1,2 miljoonaa euroa.

Erityisasiantuntija Sari Hokkanen Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta kertoo, että eteläkarjalaisten lonkkamurtumat kääntyivät viime vuonna laskuun ensimmäistä kertaa vuoden 2018 jälkeen.
– Vuoteen 2022 verrattuna vuonna 2023 Etelä-Karjalan lonkkamurtumat vähenivät 11 % (40 kpl). Tavoitteenamme on myös jatkossa tukea eteläkarjalaisten parempaa pystyssä pysymistä ja vähentää kaatumisiin ja putoamisiin liittyvää inhimillistä kärsimystä sekä lisätä ikääntyneiden omaa osallisuutta, tietoisuutta ja toimintaa kaatumisen ehkäisyyn liittyen.

Eteläkarjalaisten naisten lonkkamurtumat vähenivät 17 % (38 kpl) vuonna 2023 ja miesten osalta vastaavasti vähennystä tapahtui 1,5 % (2 kpl). Eniten lonkkamurtumien vähenemistä (20 %) vuonna 2023 tapahtui 65–74-vuotiaiden ja 85 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien kohdalla.

Etelä-Karjalassa kaatumisen ehkäisyn yhteisessä työssä ovat olleet vahvasti mukana alueen eri toimijat kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja oppilaitoksista. Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen (2021–2023) aikana on käynnistetty alueen kunnissa Pysytään pystyssä -liikuntaryhmien toimintamalli, joka jatkuu yhä. Pysytään pystyssä -liikuntaryhmät on suunnattu erityisesti kaatumisvaarassa oleville ikääntyneille. Ryhmät on suunniteltu yhdessä Ikäinstituutin toimijoiden kanssa.

– Etelä-Karjalan lonkkamurtumien väheneminen kertoo myös siitä, miten vaikutusta on sillä, että alueen ikääntyneet ja heidän läheisensä sekä lukuisat alueen eri toimijat saadaan toimimaan yhdessä tavoitteellisesti tutkimustietoa, aktiivista viestintää ja osallisuutta hyödyntäen.  Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisyn yhteisessä työssä on voimaa, iloitsee Sari Hokkanen.

Lisätiedot medialle

Erityisasiantuntija Sari Hokkanen, [email protected], p. 040 683 8962

Liitteet

Kaatumisen ehkäisyn infograafi vuodelta 2023 (Etelä-Karjala)

Customer service