• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Yleinen » Sally Leskinen
Hymyilevä nainen pelastajan varusteissa laskeutuu köyden varassa rakennuksen seinää pitkin alas.

Sally Leskinen

Valokuva hyvinvointialuejohtajasta Sally Leskisestä

Elokuussa 2022 hyvinvointialuejohtajana täällä meillä Etelä-Karjalassa aloittanut Sally Leskinen on ehtinyt tulla hyvin tutuksi näkyvän työnsä kautta. Sally on toiminut hyvinvointialueemme kasvoina ja äänenä niin paikallisilla foorumeilla kuin valtakunnallisestikin. Hän on lääketieteen tohtori, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, ja toimi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajalääkärinä ennen tänne Etelä-Karjalaan tuloaan.

Työtaustastaan ja -urastaan Sally kertoo näin:
– Pohjakoulutukseltani olen lääkäri, mutta olen kouluttautunut myös yleisjohtamiseen Executive MBA -opinnoin Aalto yliopistossa.  Olen tehnyt kohta kymmenen vuotta esihenkilötehtäviä ja tästä ajasta viimeiset kuusi vuotta ylimmän johdon tehtäviä. Johtoajatukseni on, että johtajan tehtävänä on varmistaa ja parantaa perustyön tekemisen edellytykset, antaa tekemiselle suunta sekä ison kuvan päämäärä ja sen jälkeen vapaat kädet oman työnsä parhaille asiantuntijoille toteuttaa ja kehittää työtään.

Miltä kulunut vuosi hyvinvointialuejohtajana näyttäytyy, jos katsot tästä taaksepäin?

– Työ on ollut äärimmäisen mielenkiintoista ja positiivisesti haastavaa. Tässä työssä saa kyllä käyttää kaikkia taitojaan täysillä, summaa Sally.

Mitkä ennakkoajatuksesi ovat osoittautuneet vääriksi työhösi liittyen?

– Minulla ei ehkä ollut sellaisia ennakkoajatuksia tai -odotuksia, jotka olisivat osoittautuneet vääräksi, mutta minulla oli paljon odotuksia tutustua ja ymmärtää aiempia töitäni laajemmin toimintaa mm. sosiaalipalveluissa ja pelastustoimessa.  Olen iloinen siitä, että minua on otettu eri puolilla organisaatiossa avoimesti ja kärsivällisesti vastaan ja mahdollistettu toiminnan ymmärtämistä, kertoo Sally.

– Erityisiä ilonaiheita ovat olleet TET-päivät (eli työelämään tutustumispäivät, #PomoPoisPiilosta), jossa olen saanut tutustua upeisiin ammattilaisiimme eri toiminnoissa. Liitteenä onkin kuva pelastuslaitoksen TET-päivältäni viime marraskuulta! Ja huikea johtoryhmämme, jossa todella osaavat ja hyvinvointialueen etuun sitoutuneet asiantuntijat eivät säästele voimiaan ja kykyjään. Ja lisäksi lukuisat kohtaamiset ja keskustelut sekä työntekijöittemme että eteläkarjalaisten kanssa, iloitsee Sally.

Hymyilevä nainen pelastajan varusteissa laskeutuu köyden varassa rakennuksen seinää pitkin alas.
Marraskuussa 2022 Sally vietti ikimuistoisen 12-tuntisen TET-työpäivän tutustuen pelastuslaitoksen toimintaan. Päivään sisältyi myös laskeutumisharjoitus 30 metristä alas!

Sally onkin harvinaisen helposti lähestyttävä ja mutkaton johtaja. Henkilöstön kanssa käytävään vuorovaikutukseen hän on luonut toistuvia käytäntöjä. Hänellä on henkilökunnan kohtaamisia varten avoimet ovet perjantaisin parittomilla viikoilla ja silloin kuka vaan hyvinvointialueen työtekijöistä voi marssia Sallyn huoneeseen asiansa kanssa juttelemaan Sallyn kanssa. Kerran kuussa pidettävällä henkilöstön kyselytunnilla voi esittää joko nimellään tai anonyymisti kysymyksiä johdolle vastattavaksi. Usein miten kyselytunnit vetää Sally itse. Henkilökunnan keskuudessa syntyneet ideat pääsevät puolestaan estradille Kehittämisen kilta -konseptissa, jossa jalostetaan ideoista toimivia toimintatapoja johtoryhmän suojeluksessa.

Hyvinvointialueuudistus antoi mahdollisuuden tehdä asioita toisin. Millaista muutosta haluat olla edistämässä?

– Haluan olla edistämässä sellaista muutosta, jossa turvataan eteläkarjalaisten tärkeimmät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut. Koska on täysin selvää, ettei julkinen rahoitus riitä kaikkeen mitä ennen, on tärkeää, että kykenemme uudistumaan järkevällä tavalla, vähentäen palveluita, jotka eivät tuota lisäarvoa asukkaillemme, ja pitäen kiinni niistä, jotka takaavat hyvän elämän edellytyksiä niille, joilla on vähiten tai jotka ovat haavoittuvassa asemassa.  Tilanne on vaikea, sillä muutokset väistämättä näkyvät myös vähennyksinä ja tiukennuksina palveluihin, mutta yhdessä voimme tässä kohtaa kuitenkin valita, miten julkisen rahoituksen raamit saadaan kiinni samalla kriittiset, yhdenvertaisuutta lisäävät palvelut säilyttäen, Sally toteaa.

Siirretäänpä katse sitten eteenpäin, mitä odotat tulevalta?

– Odotan aika tiukkaa kahta vuotta talouden ja organisaatiokulttuurimuutoksen saralla. Tarvitsemme ihan perusteellista muutosta kaikissa toiminnoissamme: Joudumme valitsemaan miten toimimme, mihin meillä on varaa, ja miten pidämme kiinni meillä jo työskentelevistä ammattilaisista ja vedämme meille alan parhaita ammattilaisia ja asiantuntijoita työtä tekemään.  Odotan sinnikkyyttä, osallisuutta ja rohkeutta sekä itseltäni että muilta muutoksen läpiviemisessä.

Hyvinvointialuejohtajan työ näyttäytyy sivusta seuraavalle lähes elämäntehtävänä. Siinä ei taida paljoa vapaa-aikaa jäädä, mutta sitten kun joskus työstä vapaa hetki koittaa, niin millaisten harrastusten tai ajanvietteiden parissa vietät vapaa-aikaasi?

– Minulle tärkeitä ja palauttavia ajanvietteitä on lukeminen, joka on lähes yhtä tärkeää kuin hengittäminen, ja liikunta. Punttisalilla hikoilu on erinomainen vastapaino toimistotyölle. Lasten ja puolison kanssa myös leffaillat ovat mieluisia, ja kyllä minusta myös kuoriutuu herkästi esiin karjalainen emäntä, jos ystäviä on tulossa iltaa istumaan.

Kiitos Sally haastattelusta. Ihanaa, että saimme juuri sinut meille tänne Etelä-Karjalaan! 💖

Lue tästä lisää hyvinvointialuejohtajan nimityksestä:

Customer service