Päihteillä oireilevan alaikäisen palvelupolku
Palvelupolun piiriin kuuluvat Etelä-Karjalan hyvinvointialueen alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret, sekä heidän läheiset.
Jos sinulla on huoli omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä, huoli kannattaa ottaa puheeksi. Polussa on kuvattu Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palvelut yleisellä tasolla, jokaisen polku on kuitenkin yksilöllinen sisällön ja keston suhteen. Palveluja voidaan toteuttaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa sinun tarpeesi huomioiden.
Alaikäisen osalta päihteiden käyttöön on aina puututtava.
Lievempiä tilanteita voidaan ratkaista puheeksi ottamisella ja keskusteluissa, läheisten tuella, omahoidolla ja vertaistuella.
Kun huoli herää
Jos epäilet, että alaikäinen on voimakkaasti päihtynyt eikä pärjää ilman apua, soita päivystysapuun puh. 116 117. Hätätilanteessa, esimerkiksi tajuttomuuden tai hengitysvaikeuksien yhteydessä, soita heti hätänumeroon 112.
Jos olet huolissasi alaikäisen alkoholinkäytöstä tai päihteisiin liittyvistä riskeistä ole tarvittaessa yhteydessä lastensuojeluun. Sosiaali- ja kriisipäivystyksestä saa lisäksi tukea, apua, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa akuuteissa sosiaalisissa hätä- ja kriisitilanteissa.
Lastensuojelupäivystys puh. 040 353 9970 (24/7)
Sosiaali- ja kriisipäivystysAlkoholi, tupakka- ja nikotiinituotteet sekä kannabis ovat nuorten tavallisimmin käyttämiä päihteitä. Nuorten keskuudessa tavataan myös jonkin verran lääkkeiden väärinkäyttöä.
Monella nuorella päihdekokeilu jää kertaluontoiseksi tai muutamaan kertaan. Osalle kokeilu on ensiaskel kohti ongelmakäyttöä. Mitä nuorempana nuori kokeilee päihteitä, sitä suurempi riski hänellä on myöhempään ongelmakäyttöön. Alaikäisen vähäiseenkin päihteiden käyttöön tulee puuttua heti.
Tietoa alaikäisten päihteiden käytöstä löytyy mm. Mielenterveystalon verkkosivuilta.Päihteistä ja päihteiden käytöstä puhuminen saattaa tuntua aluksi vaikealta. Puheeksi ottamista kannattaa suunnitella ja pohtia etukäteen. Huoli kannattaa ottaa puheeksi heti, kun huoli herää.
Keskustelulle on hyvä varata rauhallinen paikka ja sopiva hetki.
Keskustelu kannattaa aloittaa tuomalla esiin omaa huolta. Kysy asiasta avoimesti ja suoraan, pyydä kertomaan lisää. Keskustelu on aina myös kuuntelemista, älä tee oletuksia.
Päihteistä on tärkeää puhua myös yleisellä tasolla perheissä, koulussa ja muissa nuoren elämän verkostoissa.Pysähdy, kysy, kuuntele, kannusta
Uusi koulutusvideo antaa valmiuksia päihde- ja peliasioiden puheeksi ottamiseen – Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Mistä tunnistaa, että nuori käyttää huumeita?
Nuorten päihteiden käyttö
Päihteet
Nuortenlinkki
PäihdelinkkiRiippuvuuksia voi usein hoitaa myös itse. Se on yleensä helpompaa, jos kiinnittää huomiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Nuorta voi kannustaa terveellisiin elintapoihin.
Ravitsemus, liikunta ja uni ovat kolme hyvinvointisi kannalta tärkeää osa-aluetta. Monipuolisella ruoalla, säännöllisellä liikunnalla ja laadukkaalla sekä riittävällä unella on vaikutusta hyvinvointiin ja terveyteen. Lisätietoa aiheesta Ekhvan verkkosivuilta Syö, liiku ja nuku hyvin.
Uni on elämälle välttämätöntä etkä voi valvoa useampaa vuorokautta peräkkäin. Hyvän unen tärkein merkki on se, että aamulla tunnet itsesi virkeäksi ja levänneeksi eikä päivälläkään väsytä.
Myös mielen hyvinvointi vaikuttaa laajasti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. On tärkeää, että huolehdit mielenterveydestäsi riippuvuuden hoitosi osana.
Esimerkiksi Fressis.fi-verkkosivusto tarjoaa luotettavaa terveystietoa nuorille.Mielenterveystalosta löytyy omahoito-ohjelmia oireisiin, elämäntilanteisiin ja mielen hyvinvointiin. Tarjonnasta löytyy myös erikseen omahoito-ohjelmia eri kohderyhmille, myös päihteitä käyttäville.
Alkoholinkäytön vähentämisen omahoito-ohjelma
Huumeiden käytön omahoito-ohjelmaMyös päihteillä tai käytöksellä oireilevan lapsen tai nuoren läheisellä on oikeus tukeen.
Vertaistukiryhmä päihteillä tai käytöksellä oireilevan nuoren vanhemmille
Lisätietoa vertaistukiryhmästä saat lasten ja nuorten päihdeyksiköstä puh. 040 5655 891 tai omalta työntekijältä.
Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut Etelä-Karjalassa
MIELI Etelä-Karjalan mielenterveys ry (Saimaan ja Vuoksen kriisikeskukset)
Irti huumeista ry
Mielenterveystalo: Huumeita käyttävän nuoren läheiselle suunnattu omahoito-ohjelmaVälillä tulee tilanteita, joissa omat keinot eivät välttämättä riitä. Tällöin on tärkeää, että ottaa asian puheeksi jonkun ammattilaisen kanssa. Puheeksi ottamisen väyliä on monia, voit olla yhteydessä useisiin Ekhvan palveluihin tilanteen mukaan. Tärkeintä on, että et jää huolesi kanssa yksin! Jos sinulla on olemassa oleva hoitokontakti, ota suoraan yhteyttä hoitavaan tahoon.
- Lasten ja nuorten talo puh. 05 352 2360 (ma-pe klo 8-15)
Lasten ja nuorten talot toimivat matalan kynnyksen periaatteella. Lasten ja nuorten taloon voi lapsi, nuori tai vanhempi ottaa suoraan yhteyttä joko tulemalla paikan päälle tai soittamalla. Taloon tullessa sinun ei tarvitse tietää mitä palvelua tarvitsee, sillä me ammattilaiset selvitämme tarvittavan tuen. - Opiskeluhuollon palvelut, perus- ja 2. aste
Jos lapsella tai nuorella on koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa oma terveydenhoitaja, voit keskustella huolestasi hänen kanssaan. Koululaisten palvelut
Toisen asteen opiskelijoiden palvelut - Lastensuojeluilmoitus
Tee lastensuojeluilmoitus, jos epäilet, että lapsen lastensuojelun tarve pitäisi selvittää esimerkiksi päihteiden käytön takia. Kuka tahansa voi tehdä lastensuojeluilmoituksen. Eri alojen ammattilaisilla ja viranomaisilla on velvollisuus tehdä ilmoitus havaitessaan lapsen tai nuoren käyttäytymisen edellyttävän lastensuojelullista selvittämistä.
Lastensuojeluilmoitus - Lastensuojelupäivystys puh. 040 353 9970 (24/7)
Jos olet huolissasi alaikäisen alkoholinkäytöstä tai päihteisiin liittyvistä riskeistä ole tarvittaessa yhteydessä lastensuojeluun.
- Lasten ja nuorten talo puh. 05 352 2360 (ma-pe klo 8-15)
Hoidon tarpeen arvio ja hoito
Palveluja toteutetaan monin eri tavoin. Päihteiden käytöstä voi vieroittautua ammattilaisen tuen, oman ja läheisten motivaation ja tuen avulla.
Päihdehoito ja huumausainetestaus toteutetaan yksilöllisesti hoito- ja palvelusuunnitelman sekä mahdollisen hoitoonohjaussopimuksen mukaan.
Ajokorttiseuranta toteutetaan yhdessä poliisin kanssa.Päihdepäivystykseen voi hakeutua ilman ajanvarausta kaikissa alaikäisen päihteiden käyttöön liittyvissä asioissa. Päivystyksessä kohtaat terveydenhuollon ammattilaisen ja arvioitte yhdessä hoidon tarvetta. Päivystykseen voi myös hakeutua sovitusti huumausaineseuloihin.
Päihdevastaanotot Imatralla ja Lappeenrannassa
Lasten ja nuorten talo, Imatra
ke klo 9-10
Lasten ja nuorten talo, Lappeenranta
ma-ke klo 9-10
to-pe klo 14-15Jos sinulla herää huoli alaikäisen päihteiden käytöstä, voit olla yhteydessä myös perus- ja 2. asteen opiskeluhuollon palveluiden terveydenhoitajaan, kuraattoriin tai psykologiin. Yhteystiedot löydät Ekhvan verkkosivuilta sekä Wilmasta.
Koululaisten palvelut
Toisen asteen opiskelijoiden palvelutPerheneuvonta ja nuorten apu toimii lasten ja nuorten taloilla Lappeenrannassa ja Imatralla. Palvelu on matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa, hoidon ja tuen arviointia yhdessä asiakkaan kanssa. Tarjoamme ja selvitämme mahdollisia hoito- ja tukitoimia ilman lähetettä, kun lapsella, nuorella tai hänen vanhemmillaan tai toisella viranomaisella on huolta. Palvelu on maksutonta.
Meille voit tulla
• Ottamalla yhteyttä Lasten ja nuorten talon asiakaspalveluun
puh. 05 352 2360 arkisin klo 8-15
• Tulemalla paikan päälle
Lisätietoa perheneuvonnasta ja nuorten avusta löydät täältä.Lapsiperhesosiaalityössä tarjoamme lapsiperheille erilaisia palveluja, joiden tavoite on auttaa asiakkaitamme selviytymään itsenäisesti ja toimintakykyisenä kotona, arjessa ja elämässä.
Lapsiperhesosiaalityö toteuttaa päihdekeskusteluita Etelä-Karjalan alueella.
Hakemus lapsiperhesosiaalityön palveluihin
Voit ottaa yhteyttä myös eAsioinnin kautta.Lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalle tarvitset lääkärin lähetteen. Lähete käsitellään moniammatillisesti ja saat hoitoosi mukaan terveydenhuollon ammattilaisen ja lääkärin. Hoito voi sisältää yksilö-, perhe- ja verkostotapaamisia. Jokaiselle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma tarpeen mukaan.
Lasten mielenterveys- ja päihdepalvelut
Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelutLastensuojelun asia tulee vireille lastensuojeluilmoituksen, lastensuojelun hakemuksen tai muun vireille tulon kautta. Kun asianomaisella herää huoli lapsen päihteiden käytöstä tulee hänen tehdä lastensuojeluilmoitus. Lastensuojeluilmoituksen tekee aina huolen havainnut/todennut henkilö itse. Ilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti: Sähköinen lastensuojeluilmoitus
Lastensuojeluilmoitukset käsitellään ja usein niistä käynnistyy palvelutarpeen arviointi. Palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä tavataan aina lasta ja hänen huoltajiaan sekä ollaan yhteydessä perheen palveluverkostoon tarvittavassa laajuudessa. Lastensuojelun asiakkuus käynnistyy vasta, kun sen tarve on selvitetty palvelutarpeen arviossa.
Yhteistyö perheen kanssa toimivien tahojen kanssa on tärkeää ja siihen pyritään aina.Lastensuojelun yhteystiedot löydät täältä.
Akuutit lastensuojelutilanteet: lastensuojelun päivystys p. 040 353 9970Aina avohoito ei ole kaikissa tilanteissa riittävää ja nuori voi tarvita tiiviimpää tukea ja valvontaa päihteistä vieroittautumiseen. Vieroitushoitoa voidaan antaa alkoholista, lääkkeistä tai huumeista vieroittautumiseen.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen oma yksikkö, lasten ja nuorten päihdeyksikkö toimii Lappeenrannassa osana perhetukikeskusta. Päihdeyksikössä hoidetaan 12-17-vuotiaita asiakkaita, joilla on tarve päihdekatkaisuun ja -kuntoutuksen aloittamiseen. Asiakkailla tulee olla lastensuojelun asiakkuus.
Päihdeyksikkö sijaitsee Lappeenrannassa, osana perhetukikeskusta, osoitteessa Oppilaankatu 2.
Päihdeyksikön ohjaajat puh. 040 565 5891
Päihdeyksikön vastaava ohjaaja puh. 040 180 1583
Laitosmuotoisen päihdehoidon jälkeen on tärkeää, että hoito jatkuu joko pidemmällä laitoskuntoutuksella tai avohoidossa. Jatkosuunnitelma ja hoidon jatkuvuus suunnitellaan yksilöllisten tarpeidesi mukaan.Täysi-ikäisyyden kynnyksellä
Tarvittaessa autamme ohjautumisessa täysi-ikäisten palveluihin.
Mielenterveys- ja riippuvuushoidon palvelupolku, aikuiset
Nuorten aikuisten palvelut Etelä-Karjalan hyvinvointialueella