• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Kanssasi vauvasta vaariin » Perhe ja lapset » Neuvola » Lastenneuvola

Lastenneuvola

Lastenneuvolaan voit varata ajan 0–5-vuotiaan lapsen terveystarkastukseen terveydenhoitajan vastaanotolle. Neuvolakäyntien sisältö koostuu lapsen ja koko perheen hyvinvointiin liittyvistä toimenpiteistä, tutkimuksista ja seulonnoista. Seuraamme lapsen terveydentilaa, kasvua ja kehitystä eri ikäkausina sekä annamme vanhemmille tarvittavaa ohjausta ja tukea. Erityisesti kiinnitämme huomiota parisuhteen tukemiseen, vanhemmuuden kasvuun ja perheen hyvinvoinnin lisäämiseen.

Sähköiset palvelumme

Tiesitkö, että eteläkarjalaisena voit hoitaa monia asioita kanssamme sähköisesti 24/7, vuoden jokaisena päivänä?

Varaa 1-5-vuotiaan määräaikaistarkastukset kirjautumalla eAsiointiin. eAsioinnissa voit myös siirtää tai perua varaamiasi aikoja. Ajan määräaikaistarkastukseen voit varata 2kk ennen lapsen syntymäpäivää ja 3 kk syntymäpäivän jälkeen.

Jos haluat asioida puhelimitse, soita neuvolan ajanvaraus- ja palvelunumeroon puh. 05 352 7260 on avoinna ma-pe klo 7-20. (Huom! Kyseessä on Etelä-Karjalan suuntanumero 05, ei matkapuhelinnumero). Soittaminen ja jonottaminen on maksullista. Matkapuhelimesta maksu on keskimäärin 7–10 snt/min. Takaisinsoittopyynnön voi jättää klo 7-14 välisenä aikana.

Voit myös asioida Neuvolan Chat-palvelussa. Chat-palveluun pääset liittymään Etelä-Karjalan hyvinvointialueen verkkosivuilta. Chat on käytettävissäsi arkisin ma-pe klo 7-20 välisenä aikana ja chatissa voit asioida reaaliaikaisesti terveydenhoitajan kanssa. Chatin käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Neuvolan ajanvarauksen voi peruuttaa myös lähettämällä tekstiviestin numeroon +358 45 739 59039.​ Tekstiviestiperuutukseen tulee laittaa etunimi ja sukunimi (lapsen nimi, jos perutaan lapsen aikaa), minkä vastaanottoajan peruu ja miksi. Aika tulee peruuttaa vuorokausi eli 24 tuntia ennen sen alkua, jotta aika katsotaan perutuksi.

Käyttämättä jätetystä neuvolalääkärin palvelusta perittävä maksu, Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 3 §,​ 18-vuotta täyttäneiltä on 56,70 €. Aika tulee perua vähintään vuorokausi ennen vastaanottoaikaa. Äkillisen sairastumisen voit ilmoittaa samana aamuna neuvolan palvelunumeroon.

Ajankohtaista

Neuvolan kesäajan toiminta 2024

Neuvolatoimintoja keskitetään ja supistetaan kesän ajaksi. 

Leikki-ikäisten lasten eli 3–5-vuotiaiden lasten tarkastuksia ei pääsääntöisesti tehdä aikavälillä 17.6.-11.8.2024. Tällä aikavälillä etusijalla ovat lasta odottavat perheet sekä alle 2-vuotiaat lapset. Tämän vuoksi myös neuvolan eAsioinnin sähköinen ajanvaraus on tuolla aikavälillä suljettuna.

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan eAsioinnin sähköinen ajanvaraus on suljettuna aikavälillä 17.6.-11.8.2024. Tällä aikavälillä ei tehdä lapsettomuuden alkuselvittelyjä.

Neuvolan yhteinen ajanvaraus- ja palvelunumeroon puh. 05 352 7260 on normaalisti avoinna ma-pe klo 7–20 myös kesän ajan.

Sulkuja on seuraavissa neuvolan toimintayksiköissä:

  • Joutsenon neuvola 1.7.–14.7. sulku, asiakkaat ohjataan Lauritsalan neuvolaan
  • Sammonlahden neuvola 17.6.–11.8. sulku, asiakkaat ohjataan Lappeenrannan keskustan neuvolaan
  • Taipalsaaren neuvola 17.6.–14.7. sulku, asiakkaat ohjataan Lappeenrannan keskustan neuvolaan
  • Lemin neuvola 15.7.–11.8. sulku, asiakkaat ohjataan joko Savitaipaleen tai Luumäen neuvolaan
  • Luumäen neuvola 10.6.–30.6. sulku, asiakkaat ohjataan joko Lemin tai Savitaipaleen neuvolaan
  • Rautjärven neuvola 15.7.–11.8. sulku, asiakkaat ohjataan joko Ruokolahden tai Parikkalan neuvolaan
  • Vauvaperhetiimi ja neuvolapsykologi 5.7.-28.7.2024 sulku

Neuvolan influenssarokotukset 2023

EKHVA:n neuvoloissa annetaan influenssarokotuksia vain neuvolan asiakkaille. Rokotteita annetaan neuvolakäyntien yhteydessä sekä erillisellä ajanvarauksella vko 45 ja 50 aikana.

Erillistä rokotuskäyntiä varten voit varata ajan neuvolaan vko 43 lähtien ensisijaisesti sähköisesti eAsioinnin kautta tai vko 44 lähtien arkisin numerosta puh. 05 352 7260 klo 7-20.

Neuvolan asiakas – ota neuvolakortti mukaan! 

Voimaperheet-ohjelmat lastenneuvoloissa

4-vuotiaat

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen lastenneuvoloissa toteutetaan Voimaperheet-toimintamallia.  Kaikkia vanhempia pyydetään täyttämään Voimaperheet-neuvolakysely lapsen 4-vuotistarkastuksen yhteydessä. Kysely postitetaan perheille kotiin lapsen syntymäpäivää edeltävän kuukauden kuluessa. Mikäli ette ole saanut lomaketta, saatte sen terveydenhoitajaltanne neuvolakäynnin aikana.

Kyselyn avulla pyritään tunnistamaan perheet, jotka hyötyvät internetin ja puhelimen kautta tuotetusta vanhempainohjausohjelmasta. Ohjelman tavoitteena on lisätä vanhempien myönteisiä vanhemmuudentaitoja ja arjen hallintaa perhevalmentajan ohjauksessa. Ohjelma pyrkii tavoittamaan ne perheet, joissa lapsella on käyttäytymiseen liittyviä ongelmia. Vanhempainohjauksen toteuttaa Turun yliopiston Voimaperheet-työryhmä. 

3-vuotiaat

Alueemme neuvolat ovat mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään myönteisen vanhemmuuden verkko-ohjelman toimivuutta ja vaikuttavuutta. Ole läsnä lapsellesi -ohjelmaa pääsevät käyttämään yhteistyöalueilla kaikki 3-vuotiaiden huoltajat, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan tutkimukseen. Ohjelma sisältää tutkitusti toimivia vinkkejä ja vuorovaikutuskeinoja lapsiperheen arkeen. Saat osallistumiskoodin neuvolan 3-vuotistarkastuksesta. Jos lapsi on ollut 3-vuotistarkastuksessa alueellamme vuoden 2021 aikana, huoltaja voi pyytää koodia omasta neuvolastaan.

Lisätietoa: sites.utu.fi/voimaperheet/

Customer service