Lastenneuvola

Lastenneuvolaan voit varata ajan 0–5-vuotiaan lapsen terveystarkastukseen terveydenhoitajan vastaanotolle. Neuvolakäyntien sisältö koostuu lapsen ja koko perheen hyvinvointiin liittyvistä toimenpiteistä, tutkimuksista ja seulonnoista. Seuraamme lapsen terveydentilaa, kasvua ja kehitystä eri ikäkausina sekä annamme vanhemmille tarvittavaa ohjausta ja tukea. Erityisesti kiinnitämme huomiota parisuhteen tukemiseen, vanhemmuuden kasvuun ja perheen hyvinvoinnin lisäämiseen.

Sähköiset palvelumme

Tiesitkö, että eteläkarjalaisena voit hoitaa monia asioita kanssamme sähköisesti 24/7, vuoden jokaisena päivänä?

Neuvolapalveluissa ja opiskeluterveydenhuollossa alkaa livechat-palvelu torstaina 8.12.2022

Chat-palveluun pääset liittymään Ekhva:n, Etelä-Karjalan hyvinvointialueen verkkosivuilta. Chat on käytettävissäsi arkisin ma-pe klo 7-20 välisenä aikana ja chatissa voit asioida reaaliaikaisesti terveydenhoitajan kanssa. Chatin käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Varaa 0-5-vuotiaan lapsen terveystarkastusaika terveydenhoitajalle kirjautumalla eAsiointiin, (huom. puolesta asiointi). ​

Kuusi vuotta täyttävän lapsen terveystarkastuksen tekee kouluterveydenhoitaja siinä koulussa, jossa lapsi aloittaa ensimmäisen luokan. Ajan terveystarkastukseen voit varata kouluterveydenhoitajalta kirjautumalla eAsiointiin. 

Jos haluat asioida puhelimitse, soita neuvolan ajanvaraus- ja palvelunumeroon puh. 05 352 7260 on avoinna ma-pe klo 7-20. (Huom! Kyseessä on Etelä-Karjalan suuntanumero 05, ei matkapuhelinnumero) Soittaminen ja jonottaminen on maksullista. Matkapuhelimesta maksu on keskimäärin 7–10 snt/min. Takaisinsoittopyynnön voi jättää klo 7-14 välisenä aikana.

Neuvolan ajanvarauksen voi peruuttaa myös lähettämällä tekstiviestin numeroon +358 45 739 59039.​ Tekstiviestiperuutukseen tulee laittaa etunimi ja sukunimi (lapsen nimi, jos perutaan lapsen aikaa), minkä vastaanottoajan peruu ja miksi. Aika tulee peruuttaa vuorokausi eli 24 tuntia ennen sen alkua, jotta aika katsotaan perutuksi.

Voimaperheet-ohjelmat lastenneuvoloissa

4-vuotiaat

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen lastenneuvoloissa toteutetaan Voimaperheet-toimintamallia.  Kaikkia vanhempia pyydetään täyttämään Voimaperheet-neuvolakysely lapsen 4-vuotistarkastuksen yhteydessä. Kysely postitetaan perheille kotiin lapsen syntymäpäivää edeltävän kuukauden kuluessa. Mikäli ette ole saanut lomaketta, saatte sen terveydenhoitajaltanne neuvolakäynnin aikana.

Kyselyn avulla pyritään tunnistamaan perheet, jotka hyötyvät internetin ja puhelimen kautta tuotetusta vanhempainohjausohjelmasta. Ohjelman tavoitteena on lisätä vanhempien myönteisiä vanhemmuudentaitoja ja arjen hallintaa perhevalmentajan ohjauksessa. Ohjelma pyrkii tavoittamaan ne perheet, joissa lapsella on käyttäytymiseen liittyviä ongelmia. Vanhempainohjauksen toteuttaa Turun yliopiston Voimaperheet-työryhmä. 

3-vuotiaat

Alueemme neuvolat ovat mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään myönteisen vanhemmuuden verkko-ohjelman toimivuutta ja vaikuttavuutta. Ole läsnä lapsellesi -ohjelmaa pääsevät käyttämään yhteistyöalueilla kaikki 3-vuotiaiden huoltajat, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan tutkimukseen. Ohjelma sisältää tutkitusti toimivia vinkkejä ja vuorovaikutuskeinoja lapsiperheen arkeen. Saat osallistumiskoodin neuvolan 3-vuotistarkastuksesta. Jos lapsi on ollut 3-vuotistarkastuksessa alueellamme vuoden 2021 aikana, huoltaja voi pyytää koodia omasta neuvolastaan.

Lisätietoa: sites.utu.fi/voimaperheet/