Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Yhdessä rakennetun yhteistyön ansiosta vapaaehtoistoiminta jatkuu saumattomasti
Kaksi OLKA-vapaaehtoista miestä seisoo roll-up-julisteen vieressä sisätiloissa. Molemmat miehet käyttävät vaaleanvihreitä OLKA-liivejä ja nimikylttiä. Vasemmalla oleva mies on harmaahiuksinen, käyttää silmälaseja, mustaa paitaa ja farkkuja. Oikealla oleva mies on myös harmaahiuksinen ja silmälasipäinen, pukeutunut tummaan paitaan ja mustiin housuihin. Roll-upissa lukee: ”OLKA® – Vertaistukea. Tietoa yhdistyksistä. Vapaaehtoistoimintaa.” Julisteessa on piirretty kuva ihmisistä OLKA-sateenvarjon alla. Alhaalla näkyvät logot: TOIVO, Vertaistalo.fi, Etelä-Karjalan Yhdistykset ry ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue.

Yhdessä rakennetun yhteistyön ansiosta vapaaehtoistoiminta jatkuu saumattomasti

,

Etelä-Karjalan hyvinvointialue luopui keväällä vapaaehtoistoiminnan omasta koordinoinnista, mutta vapaaehtoistyön merkitys on edelleen keskeinen. Päätöstä edelsi lähes vuoden mittainen tiivis yhteistyö järjestöjen, seurakuntien ja kuntien kanssa, jonka aikana luotiin yhdessä uusi rakenne vapaaehtoistoiminnan jatkumiselle. Avoimet kahvitilaisuudet kokosivat yhteen eri toimijat ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet, lisäsivät ymmärrystä yhteisestä tehtävästä ja vahvistivat verkostoja. Tuloksena syntyi toimivaa yhteistyötä, jonka myötä vapaaehtoistoiminta elää ja voi hyvin – siitä kertovat esimerkiksi Aimon ja Osmon tarina.

Etelä-Karjalan keskussairaalan pääovella voi toisinaan nähdä rauhallisen hahmon vihreässä liivissä. Kyseessä on OLKA-toiminnan saattajavapaaehtoinen, joka on tullut vastaan kotihoidon asiakasta. Kun ei ole omaista, joka pääsisi mukaan sairaalakäynnille, vapaaehtoinen kulkee mukana, tarjoaa tukea ja on läsnä.

Etelä-Karjalan keskussairaalan pääovella voi toisinaan nähdä rauhallisen hahmon vihreässä liivissä. Kyseessä on OLKA-toiminnan saattajavapaaehtoinen, joka on tullut vastaan kotihoidon asiakasta. Kun ei ole omaista, joka pääsisi mukaan sairaalakäynnille, vapaaehtoinen kulkee mukana, tarjoaa tukea ja on läsnä.

Saattajavapaaehtoinen kohtaa asiakkaan sairaalan pääovella, kulkee hänen kanssaan osastolle tai poliklinikalle ja saattaa tapaamisen jälkeen takaisin taksille. Tilaava taho huolehtii kuljetuksista – vapaaehtoisen tehtävä on kulkea rinnalla, opastaa tarvittaessa, kuunnella ja ennen kaikkea olla läsnä. Vapaaehtoinen ei tee hoidollisia tehtäviä eikä käsittele rahaa, mutta hänen roolinsa on silti tärkeä.

Kaksi samaa miestä seisoo sairaalarakennuksen sisäänkäynnin edessä, automaattioven kohdalla. Molemmilla on yllään vaaleanvihreät liivit, joissa lukee "Sairaalavapaaehtoinen", sekä nimikyltit kaulassa. Vasemmalla oleva mies pitää käsiään rentona sivuillaan ja katsoo kameraan vakavana. Oikealla oleva mies seisoo rennosti kädet taskuissa ja katsoo suoraan kameraan. Taustalla näkyy oven yläpuolella kyltti "1 ovi" ja oikealla sininen merkki "Tallentava kameravalvonta".

Kaikilla ei ole läheisiä, jotka voisivat lähteä mukaan sairaalareissulle. Me voimme olla se saattaja silloin, kun muuten ei olisi ketään, kertovat Osmo Pylkkö ja Aimo Rautanen – kaksi hyväntuulista vapaaehtoista, joilla on jo useampi saattaja-apukokemus takana.

Vapaaehtoistyö kumpuaa halusta auttaa

Molemmilla miehillä on taustallaan myös muuta auttamistyötä. Ekhvan vapaaehtoisina he aloittivat molemmat viime keväänä, jossa olivat ensin ulkoilukaverina ikäihmisille kerran viikossa. Keväästä 2025 alkaen he siirtyivät saattajapalveluun.  Osmo on lisäksi itsenäisesti toiminut iäkkään naapurinsa ulkoilukaverina viitisen vuotta aina säiden salliessa. Aimo puolestaan kertoo:

-Olen eläkkeellä ja hyvässä kunnossa, joten voin hyvin tehdä tällaisia talkootöitä. Ehkä itsekin joskus tarvitsen apua – nyt haluan sitä antaa.

Osmo nyökkää ja lisää:

-Olen itse aikoinani saanut paljon apua ja olen siitä kiitollinen. Nyt kun olen terve, haluan maksaa takaisin. Tiedostan myös, että senioriväestö kasvaa ja hyvinvointialueella on rajalliset resurssit. Haluan kantaa oman korteni kekoon.

Palkkioksi hyvä mieli – ja joskus kukkia

Vapaaehtoistyö tuo molemminpuolista hyvää – autettavalle se voi olla korvaamaton apu, ja vapaaehtoiselle ilon ja merkityksellisyyden lähde. Osmo muistelee hymyillen yhtä tapausta:

-Saattelin kerran naapurin kotiin ulkoilun päätteeksi ja kehuin hänen tulppaanipenkkiään. Naapuri ehdotti, että veisin siitä tulppaanin vaimolleni – ja niinpä taitoin ja vein. Syntyi hyvä mieli molemmille.

Aimo ja Osmo kannustavat lämpimästi muitakin mukaan:

-Tule rohkeasti. Tässä työssä saa itsekin paljon – se on molemminpuolista hyvää.

Kiinnostuitko OLKA-vapaaehtoisuudesta?

OLKA-toiminta yhdistää sairaalan ja järjestöjen vapaaehtoistyön Etelä-Karjalan keskussairaalassa ja hyvinvointiasemilla. Vapaaehtoiset – tunnistettavissa vihreistä liiveistään – tarjoavat kiireettömiä kohtaamisia esimerkiksi juttukavereina, sairaalaoppaina ja vertaistukijoina.

Vertaistuki toteutetaan yhteistyössä potilasjärjestöjen kanssa. Tukijoilla on omakohtainen kokemus samasta sairaudesta tai tapaturmasta, ja he vierailevat säännöllisesti osastoilla K2, K5 ja K7. Juttukaverit puolestaan tuovat läsnäoloa ja keskusteluseuraa vaativan kuntoutuksen potilaille.

Aula-avustajat tukevat asiakkaita ja heidän läheisiään muun muassa itseilmoittautumisessa ja opastavat tarvittaessa oikeaan paikkaan OLKA-piste löytyy keskussairaalan A-aulasta, lähellä pääovea. Siellä on tarjolla esitteitä ja oppaita järjestötoiminnasta, ja pisteellä järjestetään myös teemapäiviä eri yhdistysten ja toimijoiden kanssa. OLKA-toimiston asiakaspalvelu on avoinna ma, ti ja to klo 9–12. Sinne voi piipahtaa kysymään lisätietoa vertaistuesta ja yhdistysten toiminnasta, tai vaikka vain juttelemaan ja hakemaan luettavaa kirjakärrystä.

Lisätietoja saat osoitteesta https://www.ekyhdistykset.fi/etela-karjalan-olka-hanke/