Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maaliskuussa 2025 julkaistun tilaston mukaan Etelä-Karjalassa vain 81 prosenttia vuonna 2017 syntyneistä lapsista on saanut tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotteen (MPR) tehosteannoksen.
Kouluterveydenhuollon esihenkilö Kaisa Riikonen ja vs. johtajaylilääkäri Tuula Karhula Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta (Ekhva) avaavat, mistä THL:n tilastojen esittämät alhaiset luvut johtuvat.
1. THL:n tilastointiin eivät ehdi niin sanotusti liian myöhään rokotetut lapset mukaan:
- Ekhva on tutkinut raportointitiiminsä kanssa, että MPR-rokotekattavuus Etelä-Karjalassa on THL:n ilmoittamaa lukua parempi. Näissä tarkasteluissa MPR2-annosten osalta rokotuskattavuus on Etelä-Karjalassa yli 90 %. Toki tavoite laumaimmuniteetin saamiseksi on 95 %.
- THL sulkee tilastoinnin ennen kuin hyvinvointialueella on ehditty kaikkia rokottaa, ja se näyttäytyy alhaisena rokotuskattavuutena. Siihen, miten THL ajaa omat tilastonsa, on kahta erilaista tulkintaa: toinen kertoo heidän ottavan MPR- tehosteannosten tilastot sen ikävuoden loppuun, kun lapset täyttävät 7 vuotta ja toinen lähde kertoo heidän ajavan tilastot sen vuoden loppuun, kun lapset täyttävät 8 vuotta.
- Jos tehosterokoteannos annetaan myöhässä THL:n tilastointisykliin ja tilastoitavien lasten ikään nähden, eivät nämä tehosterokotetut luonnollisesti näy THL:n tilastoissa.
2. Huoltajat eivät välttämättä tiedä lastensa 6-vuotistarkastuksen paikasta ja sisällöstä – ja siksi tarkastukset ja MPR-tehosterokotukset myöhästyvät:
- Kouluterveydenhuollon tarkastukset alkavat lapsilla 6-vuotiaana. Tarkastuksen tekee kouluterveydenhoitaja siinä koulussa, johon lapsi menee ensimmäiselle luokalle. Muistuttelu tästä aloitetaan jo neuvolassa. Lapsen 6-vuotistarkastukseen kuuluu muutakin kuin MPR-tehosterokotteen antaminen.
- Kouluterveydenhoitajat ovat tähän asti kutsuneet perheitä 6-vuotistarkastuksiin tiedottamalla tarkastuksista Wilma-viestillä. Osaan esiopetusyksiköitä on myös viety muistutuslappuja huoltajille ja esiopetuksen henkilöstön kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä.
- Kouluterveydenhoitajat pitävät listaa tarkastuksissa käyneistä lapsista. Jos tarkastus ei joidenkin lasten kohdalla ole toteutunut, lasten vanhemmille laitetaan muistutusta esimerkiksi Wilma-viestillä. Yleinen ajankohta puuttuvien tarkastuksien kartoitukselle tapahtuu näin keväisin lukuvuoden lähestyessä loppuaan.

Ekhva on tutkinut raportointitiiminsä kanssa, että MPR-rokotekattavuus Etelä-Karjalassa on THL:n ilmoittamaa lukua parempi. Näissä tarkasteluissa MPR2-annosten osalta rokotuskattavuus on Etelä-Karjalassa yli 90 %.
Kaisa Riikonen
Jatkuvatko 6-vuotistarkastukset edelleen kouluterveydenhuollossa, vai palautetaanko ne neuvolaan?
Asetus neuvolatoiminnasta sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta on tällä hetkellä työn alla, se tullee lausuntokierrokselle tämän kevään aikana. Uudistukset sen osalta tulevat voimaan ilmeisesti jo vuoden 2026 alusta. Organisaationa Ekhvan on varmasti viisasta odottaa näitä linjauksia, ennen kuin tekee mitään virallista päätöstä 6-vuotistarkastusten kohtalosta. Mahdollista siirtoa neuvolaan on alustavasti suunniteltu vuoden 2026 alusta.
Miksi eskarilaiset ohjataan jo kouluterveydenhoitajalle, eikä 6-vuotistarkastusta tehdä neuvolassa?
6-vuotiaat lapset ohjataan Etelä-Karjalassa tulevan koulun kouluterveydenhoitajalle, jotta oppilashuollon muut palvelut ovat lapselle tarvittaessa helpommin järjestettävissä. Oppilashuoltoon kuuluvat terveydenhoitajan lisäksi koulukuraattorin ja -psykologin palvelut. Näin pohjustetaan lapsen koulun aloitusta ja mahdollinen moniammatillinen tuki turvataan koululaiselle ja hänen perheellensä mahdollisimman varhain.
Lisätietoja:
Kaisa Riikonen, kouluterveydenhuollon esihenkilö, puh. 040 774 6694, [email protected]