Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Liikunnasta hyvää mieltä ja terveyttä – yhteistyö järjestöjen ja kuntien kanssa 
Nainen mittaa miehen puristusvoimaa kädessä pidettävällä mittarilla sisätiloissa. Kaksi muuta naista seisoo vieressä hymyillen. Taustalla suuri ikkuna, josta näkyy ulos. Tilanne vaikuttaa olevan osa terveyteen liittyvää tapahtumaa tai mittauspistettä.

Liikunnasta hyvää mieltä ja terveyttä – yhteistyö järjestöjen ja kuntien kanssa 

, ,

Tänä vuonna saatat törmätä Etelä-Karjalan hyvinvointiasemilla myös jonkin paikallisen järjestön tai alueen kunnan tai kaupungin liikuntatoimen asiantuntijaan. Yhteistyö hyvinvointiaseman henkilöstön ja paikallisen järjestön sekä kuntien ja kaupunkien liikuntatoimen kanssa voi tuottaa parhaimmillaan terveyshyötyä kansalaisille ja vahvistaa ammattilaisten tietoisuutta järjestöjen vaikuttavasta toiminnasta.    

Toukokuun alussa Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimen liikuntaneuvojat Sirpa Pöllänen ja Oona Moisio sekä Etelä-Karjalan Sydänalue ry:n Petri Kukko olivat Sammonlahden hyvinvointiasemalla kertomassa liikunnan merkityksestä hyvinvoinnille. Liikkuen hyvää sydämelle -tapahtumassa sai vinkkejä liikkumiseen, ja samalla mitattiin käsien puristusvoimaa, joka toimii tärkeänä terveyden mittarina. Vastaava tapahtuma järjestettiin myös Joutsenon hyvinvointiasemalla, ja Honkaharjun hyvinvointiaseman tapahtumassa liikuntapalveluista kertoi Imatran kaupungin liikuntapalvelut yhdessä Sydänalueen kanssa.   

Liikunnanohjaaja Sirpa Pöllänen Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimesta kertoo, että hyvinvointialueelta ohjataan asiakkaita kaupungin liikuntaneuvonnan piiriin ja myös päinvastoin. 
– Teemme vahvaa yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa. Monesti hyvinvointialueen palveluissa, kuten vaikka elintapaneuvonnassa, nähdään, että asiakas voisi saada hyötyä liikuntaneuvonnasta. Asiakas saa sieltä vinkin ottaa meihin yhteyttä. Asiakkaan tulee kuitenkin itse varata meille aika. Parhaimmillaan olemme asiakkaan tukena vuoden ajan liikunnallisemman elämän muutoksessa, ja tuemme asiakasta löytämään itselle mieluisan tavan liikkua. Meillä on tarjota myös liikkumiseen kannustavia kriteeriperusteisia liikuntakortteja ja liikuntaetuuksia. 

Liikunnanohjaaja Oona Moisio toteaa myös, että liikkuminen on hyvä keino lisätä hyvinvointia. 
– Meillä on tarjota paljon myös ilmaista toimintaa, kuten jo alkaneet kesäjumpat ympäri kaupunkia. 

Petri Kukko Etelä-Karjalan Sydänalue ry:stä korostaa, että sekä vertaistuki että liikunta ovat sydänpotilaille tärkeitä. 
– Monesti ihmisiä askarruttaa, miten sydäntaudin kanssa jatkaa eteenpäin, ja miten uskaltaa lähteä sydänoperaation jälkeen liikkeelle. Kyse on kuitenkin loppuelämän taudista. Mutta kyllä uskaltaa lähteä liikkeelle ja kannustan liikkumaan. Liikunta on lääkettä myös sydämelle. Määrätyt lääkkeet tulee ottaa ja lisätä sopivaa liikuntaa siihen päälle. 
– Sydänalue, sydänyhdistykset ja -jaostot järjestävät monipuolista ohjelmaa ja liikuntaryhmiä. Alueellamme on ryhmiä mm. jumppaan, kävelyyn, kuntosaliharjoitteluun, keilaukseen ja uutuutena myös kävelyjalkapalloon. Ryhmässä toimiminen antaa virkeyttä myös mielelle, sisältöä ja merkitystä elämään. 

Erityisasiantuntija Sari Hokkanen kannustaa ottamaan puheeksi hyvinvoinnin tai liikunnan lisäämisen hyvinvointiasemalla hoitajakäynneillä.  
– Meillä hyvinvointiasemien ammattilaiset neuvovat kyllä, mitä tehdä ja minne mennä. Teemme paljon yhteistyötä maakunnan järjestöjen ja kuntien kanssa. Kunnilla ja järjestöillä on paljon monipuolista ja vaikuttavaa toimintaa. Toiminnassa mukanaolo tuo osallisuutta, hyvää mieltä, uutta tietoa ja terveyshyötyä.  

Nainen mittaa miehen puristusvoimaa kädessä pidettävällä mittarilla sisätiloissa. Kaksi muuta naista seisoo vieressä hymyillen. Taustalla suuri ikkuna, josta näkyy ulos. Tilanne vaikuttaa olevan osa terveyteen liittyvää tapahtumaa tai mittauspistettä.

Liikunnanohjaaja Sirpa Pöllänen mittasi Sammonlahden Liikkuen hyvää sydämelle -tapahtumassa Petri Kukon puristusvoiman. Mukana olivat myös liikunnanohjaaja Oona Moisio ja harjoittelija Uliana Petäjä.

Lisätietoja:

Sari Hokkanen, erityisasiantuntija, puh. 040 683 8962, [email protected]