Lasten hampaista pidetään huolta Etelä-Karjalan hyvinvointialueen suun terveyden määräaikaisissa hammastarkastuksissa. Tarkastukset aloitetaan jo yksivuotiaista, ja viimeinen tarkastuskutsu tulee 8. luokkalaiselle nuorelle. Yksivuotiaan suun terveyden tarkastukset tehdään etänä verkkoyhteydellä, mutta ajan saa halutessaan vaihtaa myös hammashoitola-ajaksi.
Neuvola-asetuksen mukaan hyvinvointialueen on tehtävä lapsen suun terveydentilan seurantaa alle kouluikäisillä vähintään joka toinen vuosi. Etelä-Karjalan hyvinvointialueella tarkastukset tehdään 1-, 3- ja 5-vuotiaille sekä 1., 3., 5. ja 8. luokan oppilaille. Kutsu suun terveystarkastukseen lähetetään postitse kotiin. Tarkastuskutsu voi tulla myös määräaikaistarkastuksesta poikkeavana ajankohtana yksilöllisen hoidon tarpeen mukaisesti.
Suuhygienisti/projektityöntekijä Tari Niemelä-Tuuva kertoo, että 1-vuotiaiden etävastaanotoista on tykätty ja niistä saatu palaute on positiivista.
– Vauvaikäisille harvemmin pystytään mitään tekemäänkään, eikä hampaitakaan välttämättä ole vielä montaa suussa. Etävastaanotoilla tavoitellaan pienten lasten vanhempien arjen helpottamista, kun lähikäyntiä hammashoitolassa ei välttämättä tarvita. Vastaanotto on luonteeltaan keskustelupohjainen, ja sopii senkin vuoksi hyvin etävastaanotolla hoidettavaksi. Aika lähivastaanotolle voidaan varata myös etävastaanotolla, jos tarvetta ilmenee.
– Etävastaanotolla käydään läpi lapsen terveystiedot, hampaiden hoitotottumukset ja miten hampaita ja suun terveyttä tulisi hoitaa. Samalla kartoitetaan hampaiston tilanne eli montako hammasta on jo puhjennut.
– Ja jos jokin asia lapsen suun terveydessä askarruttaa, voi etävastaanoton ilman muuta vaihtaa hammashoitolassa tehtäväksi tarkastusajaksi, korostaa Tari Niemelä-Tuuva.
Etävastaanotto tapahtuu Oma Ekhvassa, joka on Ekhvan uusi digitaalisten palvelujen alusta. Etävastaanottoa varten huoltajien tulee rekisteröityä ja lisätä lapsi omassa profiilissa perheenjäseneksi. Oma Ekhvaa voi käyttää verkkoselaimella hyvinvointialueen sivuilta tai lataamalla Oma Ekhva -mobiilisovelluksen puhelimeen tai tabletille.
Alle kouluikäiset tarkastaa hammashoitaja. Eka- ja kolmosluokkalaiset pääsevät suuhygienistin vastaanotolle. Sitä vanhemmat ikäluokat eli 5. ja 8. luokkalaiset tarkastaa hammaslääkäri.
Lapsuudessa luodaan perusta elinikäiselle suun terveydelle. Yhteistyö kodin, koulun ja hammashoitolan välillä on ensiarvoisen tärkeää. Palveluesihenkilö Jenni Enbuska täydentää:
– Pienten lasten osalta tärkeintä on saada yhteys perheeseen ja viedä harjauksen ilosanomaa eteenpäin.
– Noin kolmannelta luokalta lähtien lapselle voi tulla myös yksilöllinen hoitoväli. Suun terveystilanteen mukaan tarkastusten väli voi olla joko pitempi tai lyhyempi kuin määräaikaistarkastusten väli on.
Kahdeksannen luokan jälkeen vastuu aikojen varaamisesta siirtyy itselle. Jenni Enbuska vinkkaa, että alle 18-vuotiaille hammashoito on maksutonta, joten hammastarkastukseen kannattaa senkin vuoksi hakeutua myös 8. luokan jälkeen.

Etelä-Karjalan hammashoitoloissa on huomattu, että pitkällä välillä katsoen hampaiden hoitotottumukset ovat polarisoituneet. Iso osa hoitaa hampaita mallikkaasti, mutta valitettavasti vielä iso osa ei hoida hampaitaan.
– Lasten koulukyselyiden perustellakin hampaiden hoito huonontunut. Hampaat ovat aiempaa likaisempia, harmittelee Jenni Enbuska.
Jos tuntuu siltä, että lapsen suu ja hampaat olisi hyvä tarkastaa ennen määräaikaistarkastuksen tuloa, voi ajanvarauksen ja yhteydenoton tehdä asiakaspalvelukeskuksen tai Oma Ekhvan kautta.
Hammashoidon ajanvaraus – Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Aiheesta lisätietoa:
Tiedote 4.6.2024: Yksivuotiaiden suun terveystarkastuksissa tyytyväisyys ja palaute huippuluokkaa – Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Lisätietoja:
Tari Niemelä-Tuuva, suuhygienisti/projektityöntekijä, puh. 040 846 9856, [email protected]
Jenni Enbuska, palveluesihenkilö, puh. 040 194 4100, [email protected], tavoitettavissa 12.5. jälkeen
Eija Peltonen, johtava ylihammaslääkäri, puh. 040 194 4900, [email protected]