Etelä-Karjalan alueella lähisuhdeväkivaltailmoitukset ovat lisääntyneet. Lähes poikkeuksetta asiakasmäärät ovat eri palveluissa olleet kasvussa. Ilmoitukset ovat lisääntyneet kaikkien ikäryhmien osalta.
Merkittävin ilmoitusten kasvu näkyy sosiaalipalveluissa työikäisten osalta, mutta myös lasten sekä iäkkäiden väkivaltailmoitukset ja asiakasmäärät ovat lisääntyneet.
Työikäisiin liittyvät asiakasmäärät ja vireillepanojen määrä eli ilmoitusten määrä Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palveluissa olivat yli kaksinkertaistuneet vuodessa.
Sosiaalipalvelun toimialuejohtaja Anu Koivumäki toteaa, että kansalaisten yleinen tietoisuus lähisuhdeväkivallasta on lisääntynyt ja ammattilaisia on Etelä-Karjalassa koulutettu tunnistamaan lähisuhdeväkivaltaa ja ottamaan asia puheeksi asiakkaiden kanssa.
Koivumäki näkee, että yleinen asenneilmapiiri, kuluneen vuoden aikana mediassa käsitellyt useat vakavat lähisuhdeväkivaltatilanteet ja palveluverkoston lisääntynyt valmius vastata lähisuhdeväkivaltatilanteisiin on myös saattanut lisätä ilmoituksia.
Lähisuhdeväkivaltatyön koordinaattori ja erityisasiantuntija Kati Loisa hyvinvointialueelta kertoo:

Väkivaltaa tunnistetaan entistä paremmin, mikä on hyvä asia. Sekä ammattilaiset että itse väkivaltaa kokeneet ilmoittavat väkivallan teoista herkemmin, ja näin ihmisiä pystytään myös auttamaan.
Kati Loisa
Loisa rohkaisee lähisuhdeväkivaltaa kokeneita ottamaan yhteyttä esimerkiksi sosiaali- ja kriisipäivystykseen puh. 040 651 1828, joka on auki ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.
− Apua vaikeaan tilanteeseen on saatavilla, kun vain rohkenee ottaa asian puheeksi. Moni muukin on samassa tilanteessa ja väkivaltaisesta tilanteesta pois lähtemiseen saa tukea, vaikka asiasta kertominen voi tuntua vaikealta. Moniammatillinen yhteistyö on keskiössä, jotta väkivaltaa kokeneet saavat oikeanlaista apua tilanteeseensa.
Turvakoti toimii turvapaikkana perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille. Turvakotiin voi mennä suoraan (os. Pappilanpolku 1 D, 55120 Imatra) tai soittaa puh. 040 351 6477.
Linkki Etelä-Karjalan lähisuhdeväkivaltakoosteeseen:
Koosteeseen on koottu Etelä-Karjalan alueen lähisuhdeväkivallan vastaista työtä tekevien tahojen tilastoja, miten lähisuhdeväkivalta näyttäytyy alueen palveluissa.
Lisätietoja:
Kati Loisa, erityisasiantuntija, lähisuhdeväkivaltatyön koordinointi, puh. 040 198 8849, [email protected]