• Keskussairaalan edessä oleva pysäköintialue on pois käytöstä 18.–19.4.2024 Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Mie&Sie-lehdessä: Tulta päin! Savitaipaleen sopimuspalokunnan nuoriso-osaston harjoitukset
Kuvassa Mie&Sie-lehden kansikuva, jossa palomiehen pukuun ja kypärään pukeutunut hymyilevä vaalea noin 10-vuotias tyttö istuu paloauton oviaukossa ja katsoo kameraan. Kuvassa on paljon oranssia, keltaista ja tummansinistä väriä.

Mie&Sie-lehdessä: Tulta päin! Savitaipaleen sopimuspalokunnan nuoriso-osaston harjoitukset

, ,

Asukaslehtemme Mie&Sie on juuri ilmestynyt. Tässä luettavaksesi ote lehden kansikuvajutusta.

Savitaipaleen sopimuspalokunnan nuoriso-osaston harjoituksissa sammutetaan kuvitteellista tulipaloa. Pienet pelastajat osaavat hommansa, vaikka välillä lumikasa houkutteleekin leikkimään.

Vesi syöksyy paloletkusta lumihankeen voimalla. 11-vuotias Vihtori Huutoniemi sammuttaa kuvitteellista tulipaloa. Hän on nostanut letkun olkapäälleen ja pitelee siitä kiinni kaksin käsin. Hänen takanaan seisoo avustamassa Peetu Jäkälä, 9.

On menossa Savitaipaleen sopimuspalokunnan nuoriso-osaston harjoitukset kunnan varikon pihalla. Illan ohjelmassa on perusselvitysharjoitus. Perusselvitys on palokunnan yleisimmin sammutustehtävässä käyttämä selvitys – se pitää sisällään tarkkaan määritellyt tehtävät ja vaiheet tulipalon sammuttamiseksi.

Harrastuksesta hälytysosastoon

Savitaipaleen sopimuspalokunnan nuoriso-osastoon kuuluu viitisentoista 7–14-vuotiasta nuorta. Tänään heitä on paikalla yhdeksän, joista vanhimmat ovat yksitoistavuotiaita.

Paikalla on myös Savitaipaleen paloasemalla työskentelevä Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen palopäällikkö Esa Viiru. Hän huomauttaa, että palokuntanuorisotoiminta on monipuolinen ja yhteisöllinen harrastus, joka opettaa monia hyödyllisiä taitoja kuten alkusammutusta, ensiapua ja onnettomuustilanteessa toimimista.

Sivusta kuvattu hymyilevä harmaahiuksinen silmälasit omaava mies katsoo oikealle. Taustalla näkyy paloauton ovi ja rengas.

Mukaan vaan, kannustaa palopäällikkö Esa Viiru.

Nuoriso-osasto on osaltaan myös tärkeä pelastuslaitoksen päätoimisen henkilöstön rekrytointiväylä. Harrastuksesta saattaa syttyä kipinä alalle, sanoo Viiru. Hän on itse tästä hyvä esimerkki, sillä hän aloitti nuoriso-osastossa kymmenvuotiaana.

Koko Etelä-Karjalan alueella on vajaa kolmesataa nuoriso-osastolaista, joista muutamat jatkavat aina myös sopimuspalokuntaan. Sen toiminnassa voi olla täysipanoisesti mukana 18 vuotta täytettyään.

–Vuoden 2022 tilaston mukaan Etelä-Karjalan alueelta jopa yli kymmenen nuorta siirtyi hälytysosastoihin, Viiru kertoo.

Sopimuspalokuntia on Etelä-Karjalassa yhteensä 24. Lisäksi on kaksi tehdaspalokuntaa.

–Moni ajattelee, että sopimuspalokuntavain auttaa päätoimista palokuntaa. Mutta kyllä se kaupunkien ulkopuolella on toisinpäin: sopimuspalokunnat hoitavat ison osan tehtävistä itse ja ammattipalokunta avustaa tarvittaessa, Viiru huomauttaa.

Teksti: Tiina Suomalainen
Kuvat: Arto Wiikari

Lue koko juttu alla olevasta upotuksesta tai tästä linkistä.


Etelä-Karjalan hyvinvointialueen asukaslehti Mie&Sie

Painetun lehden voi noutaa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen toimipisteiden asiakastiloista, kirjastoista ja apteekeista. Voit lukea lehden myös alla olevan linkin takaa.

Paloauton eteen on asettunut kuvattavaksi yhdeksän palomiehen asuihin ja kypäriin pukeutunutta erikokoista nuorta. Osa hymyilee ja osa on vakavampina. Taustalla on hopeinen paloauton kylki.
Customer service