• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Hyvinvointialue tarjoaa uutena palveluna päiväkeskustoimintaa päihteitä ongelmallisesti käyttäville ihmisille
Kuvassa kaksi henkilöä kahvikupit kädessä pöydän ääressä. Kuvassa näkyvät henkilöistä vain kädet.

Hyvinvointialue tarjoaa uutena palveluna päiväkeskustoimintaa päihteitä ongelmallisesti käyttäville ihmisille

, ,

Uusi sosiaalihuoltolain mukainen päiväkeskuspalvelu päihteitä ongelmallisesti käyttäville on löytänyt asiakkaansa Etelä-Karjalassa. Hyvinvointialueiden järjestämä uusi päiväkeskuspalvelu on kohdennettu erityisesti kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville henkilöille, joita ovat esimerkiksi päihteitä ongelmallisesti käyttävät ja huonoissa oloissa asuvat ihmiset.

– Tällaisen matalankynnyksen palvelun avulla voimme tarjota aktiivisesti päihteitä käyttäville asiakkaille mielekästä tekemistä, yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuden selvitellä sosiaaliohjaajan kanssa asioita paremmalle tolalle, kuvaa toiminnasta vastaava esihenkilö Tiina Luukkonen.

Päiväkeskustoimilla pyritään vastaamaan asiakkaiden tuen tarpeeseen ja lisäämään hyvinvointia. Toiminnalla yritetään tavoittaa niitä ihmisiä, jotka eivät ole tarvitsemiensa palveluiden piirissä, koska palveluiden ja hoidon saamisen viivästyminen vaikeuttaa ongelmia. 

– Tuen tarpeet ovat koskeneet esimerkiksi asiakkaiden tukiasioita ja asumisen sujumista. Myös ihmissuhteiden ristiriitoja on yhteisesti pohdittu, kertoo sosiaaliohjaaja Henna Muhonen.

Asiakkaat on otettu myös mukaan yhteisen toiminnan suunnitteluun.

– He ovat toivoneet liikuntaan ja ruuanvalmistukseen liittyviä aktiviteetteja ja olemmekin menossa esimerkiksi keilaamaan, jatkaa Muhonen.

Faktalaatikko: Etelä-Karjalan hyvinvointialueen päiväkeskustoiminta

  • Päiväkeskustoiminnassa ei ole päihteettömyysvaatimusta ja sitä tarjotaan hyvinvointialueella ViaDialla Lappeenrannan ydinkeskustassa tiistaisin sekä Joutsenossa Papinraitin asumisyksikössä joka arkipäivä.
  • Alkuvaiheessa päiväkeskustoimintaa toteutetaan osin Päihdepalvelukeskus-projektin avulla.
  • Päiväkeskustoiminta nivoutuu yhteen Asunto ensin -pilotoinnin kanssa, mitä toteutetaan Papinraitin asumisyksikössä. Aiheesta voi lue lisää alla olevasta linkistä: https://www.ekhva.fi/2023/09/asunto-ensin-malli-tahtaa-paihteiden-kaytosta-johtuvien-haittojen-minimointiin/

Lisätietoja:
Päihdepalvelukeskus-projekti, projektipäällikkö Anne Laine, 040 350 9988, [email protected]
Psykososiaalisen kuntoutuksen asumispalveluiden esihenkilö Tiina Luukkonen, 0400 154 556, [email protected]

Customer service