• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Työ hyvinvointialueella » Merkittävä tekijä hyvässä työryhmässä

Merkittävä tekijä hyvässä työryhmässä

,

Otsikon sanoilla kehitysvammaylilääkäri Leena Suomalainen kuvailee tehtäväänsä Etelä-Karjalan hyvinvointialueella Lappeenrannassa.

Leena Suomalainen, yleislääketieteen erikoislääkäri, on vuodesta 2018 alkaen luotsannut kehitysvammayksikköä ylilääkärinä johtaen ja kehittäen toimintaa. Nyt on Leenan aika hengähtää ja jäädä eläkkeelle. Kesäkuussa pidetty erikoislääkärimme vaihtaa oloneuvoksen rooliin, suuntana ainakin jossain vaiheessa Keski- ja Etelä Eurooppa matkailuauton ratissa.

Mieluinen virka kehitysvammaylilääkärinä jää taakse, ainakin suurimmaksi osaksi aikaa –tulevaisuudessakin vanhalla työmaalla voi aina silloin tällöin piipahtaa, monialaista ammattitaitoista työryhmää konsultoimassa.

Kehitysvammaylilääkärin virassa Leena on päässyt toteuttamaan niin johtamista, kehittämistä kuin kliinisiä taitoja. Alkuun häntä epäilytti lähteä virkaan; millaista osaamista kehitysvammaisten parissa tarvitaan?

Mielikuva työn yksinäisyydestä osoittautui heti ensimetreiltä virheellisiksi – työ on tiimityötä, jossa jokainen tiimiläinen on yhtä tärkeä.

Leena Suomalainen (yleislääketieteen erikoislääkäri), kehitysvammayksikön eläköityvä ylilääkäri

Taitoa, kuuntelua ja kohtaamista

Virasta aiemmin eläköitynyt Pekka Keränen kuitenkin rohkaisi Leenaa ja Leena onkin kokenut, että yleislääkärin taidot yhdistettynä kuuntelemisen ja kohtaamisen taitoon ovat tämän työn avaimet onnistumiseen. Suomessa kehitysvammaisten parissa työskenteleviä lääkäreitä ei ole paljon, mutta konsultaatio tukea saa kuitenkin valtakunnallisesti ja työnohjaajakin Leenalla on ollut. Myös kehitysvammalääketieteen erityispätevyyden koulutuksista on ollut hyötyä arjen työssä.

Työ itsessään sisältää muun muassa vastaanottotyötä usein yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa ja verkostotyötä, kokonaisuuksien hoitaminen ja hoidon jatkuvuus korostuvat. Mielikuva työn yksinäisyydestä osoittautui heti ensimetreiltä virheellisiksi – työ on tiimityötä, jossa jokainen tiimiläinen on yhtä tärkeä.

Omaa polkua rakentamassa

Leena valmistui Kuopion lääketieteellisestä ja muutamien mutkien kautta päätyi Etelä-Karjalaan Lemille terveyskeskukseen apulaisylilääkäriksi. Alun perin Leenasta piti itse asiassa tulla lastenlääkäri, myös gynekologialla ja sisätaudeilla vierähti tovi.

Kaikki kiinnosti avoimin mielin maailmaa katsovaa nuorta naista. Lopulta kolmen lapsen äiti päätyi erikoistumaan yleislääketieteeseen käytännön sanelemana. Lemiltä Leena siirtyi Taipalsaaren johtavaksi lääkäriksi ja sieltä edelleen Lappeenrannan avohoidon ylilääkäriksi. Myös työ lasten- ja nuorten parissa tuli tutuksi palvelupäällikön sekä lasten ja nuorten ehkäisevien palvelujen ylilääkärin tehtävissä.

Kokemus monenlaisista tehtävistä on tuonut varmuutta toiminnan kehittämiseen

Kehitysvammaylilääkärin tehtävässä Leena on ollut luomassa ainutlaatuisen konseptin Lappeenrantaan, Tutka -yksikön. Tutka, Leenan neljäs lapsi, on 5-paikkainen osasto, jolla kuntoutetaan täysi-ikäisiä kehitysvammaisia kokonaisvaltaisesti keskimäärin 1-3 kuukauden kuntoutusjaksoilla. Tutka-yksikössä tehdään vaikuttavaa työtä ja tuetaan kuntoutujia laidasta laitaan niin elämänhallinnassa kuin käytöshäiriöissä.

Kiitämme Leenaa vaikuttavasta työstä eteläkarjalaisten hyväksi!

Customer service