• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Vanhuspalvelujen henkilöstömme kuormittuu työssään muita alueita vähemmän
Työntekijä ja iäkäs nainen istuvat puiston penkillä kääntyneenä toisiaan kohden ja näyttävät iloisilta sekä rauhallisilta

Vanhuspalvelujen henkilöstömme kuormittuu työssään muita alueita vähemmän

, , , , ,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemän kyselytutkimuksen tuloksia verrattaessa Etelä-Karjalan hyvinvointialueella vanhuspalvelujen henkilöstön kuormitus on maan kolmanneksi pienintä.

Työntekijä pitää sateenvarjoa sekä käsikynkässä kahta asiakasta. Ulkona sataa ja on vehreää. Kolmikko on kävelyllä.

Yhteinen tekeminen näkyy varmasti osallisuutena ja sitä kautta kuormittaa vähemmän, kun on mahdollisuus olla alusta asti mukana rakentamassa ja tekemässä muutosta

Irina Snellman

– Paljon on ymmärrettävästi puhuttu näiden tulosten osalta siitä, voiko esihenkilö arvioida henkilöstönsä kuormittavuutta, mainitsee toimintakyky- ja hoivapalvelujen johtaja Irina Snellman.

Muut hyvinvointialueen tulokset kuitenkin puoltavat vertailun tietoja, sillä esimerkiksi vuosittain toteutettavan valtakunnallisen Mitä kuuluu? -työhyvinvointikyselyn mukaan työhyvinvointi on toimintakyky- ja hoivapalveluissa parantunut jatkuvasti edellisen neljän vertailuvuoden aikana.

– Esihenkilömme ovat työnantajansa edustajia, mutta kyllä he ovat yksiköissä työntekijöitä varten. Kannustamme kaikkia avoimeen vuorovaikutukseen ja uskon, että sen vuoksi esihenkilöillämme on selkeä kuva henkilöstönsä hyvinvoinnista, toteaa Snellman.

Mitä kuuluu -kyselyssä toimintakyky- ja hoivapalveluiden työntekijöistä valtaosa kokee työyhteisön yhteistyön toimivaksi.

– Yhteinen tekeminen näkyy varmasti osallisuutena ja sitä kautta kuormittaa vähemmän, kun on mahdollisuus olla alusta asti mukana rakentamassa ja tekemässä muutosta, kiittelee vuoden alusta Etelä-Karjalan hyvinvointialueella työskennellyt Snellman.

THL:n kyselytutkimus työn kuormittavuudesta

  • Ekhvan alueella 2,9 prosenttia esihenkilöistä kertoi työn kuormittavuuden olevan merkittävä ongelma henkilöstölle.
  • Vertailussa pärjäsivät parhaiten Satakunnan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueet.
  • Suurimmaksi vanhuspalvelujen henkilöstön kokema työn kuormittavuus raportoitiin Vantaa-Keravan ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueilla sekä Helsingissä.
  • Hyvinvointialueiden toimintayksikköjen esihenkilöt vastasivat THL:n kyselyyn toukokuussa 2023. Tulokset julkaistiin viime viikolla.
  • Toimintakyky- ja hoivapalveluissa työyhteisön yhteistyö on merkittävä voimavara. Yhteistyön toimivaksi kokee 72,2 prosenttia Mitä kuuluu -kyselyyn vastanneista työntekijöistä.

Lisätietoja:

Irina Snellman, toimintakyky- ja hoivapalvelujen johtaja, p. 040 358 9224, [email protected]

Customer service