• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Huudikoutsitoiminta käynnistyy Etelä-Karjalassa
kolme naista kävelee puistossa vihreässä maisemassa, selät kameraan päin

Huudikoutsitoiminta käynnistyy Etelä-Karjalassa

, ,

Irti Huumeista ry ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue (Ekhva) tiivistävät yhteistyötä huumeita käyttävien henkilöiden ja heidän läheistensä matalan kynnyksen auttamiseksi Etelä-Karjalassa. Irti Huumeista ry laajentaa Huudikoutsitoimintaa Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle vuosien 2024–2026 aikana sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoituksella. Toiminnan aloittamista tukee myös Etelä-Karjalan hyvinvointialueen myöntämä järjestöjen kumppanuusavustus.

– Etelä-Karjala on ainut alue pääkaupunkiseudun lisäksi, jossa on käynnistetty Huudikoutsitoimintaa, kertoo järjestö- ja kumppanuusasiantuntija Heini Maijanen hyvinvointialueelta.  

Huumeiden kokeilu ja käyttö on yleistynyt erityisesti 25–34-vuotiaiden keskuudessa. 25–34-vuotiaista vastaajista lähes puolet (47 %) ilmoitti vuonna 2022 käyttäneensä jotain huumetta joskus elämänsä aikana.​ Suomessa huumeisiin kuoli vuonna 2022 yhteensä 250 henkilöä.

Lappeenrannan alueen jätevesitutkimuksissa näkyy huumausaineiden käytön lisääntyminen

Huumeiden käytön esiin nostaminen on ajankohtaista ja tärkeää myös Etelä-Karjalassa. Irti Huumeista ry järjesti 27.3.2024 Huudikoutsitoiminnan aloitusseminaarin, johon osallistui myös Kaakkois-Suomen poliisin edustajia. Poliisin mukaan jätevesialuetutkimuksissa näkyy Lappeenrannan alueella huumausaineiden käytön lisääntyminen, jos verrataan moniin muihin samankokoisiin kaupunkeihin Suomessa. Poliisi pitää huolestuttavana, että yleinen asenneilmasto huumausaineita kohtaan vaikuttaisi muuttuneen erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa myönteisemmäksi.

Huudikoutsit tekevät haittoja vähentävää päihdetyötä yhteistyössä muiden ammattilaisen kanssa. Irti Huumeista ry tulee kevään 2024 aikana rekrytoimaan Etelä-Karjalan hankkeeseen työntekijöitä, vapaaehtoisia sekä kokemusasiantuntijoita.

– Haemme Irti Huumeista ry:n kolmevuotiseen Huudikoutsit-hankkeeseen kahta huumetyöntekijää. Työntekijöiden työpiste sijoittuu Lappeenrantaan, mutta toiminta-alueena on koko Etelä-Karjala, kertoo Irti Huumeista ry:n huumetyön vastaava Petra Müller.

Irti Huumeista ry on valtakunnallinen läheis- ja kansalaisjärjestö. Yhdistyksen ovat perustaneet huumeriippuvaisten nuorten vanhemmat. Toiminnan tarkoituksena on ehkäisevän, kuntouttavan ja huumehaittoja vähentävän huumetyön kehittäminen maassamme, sekä huumeiden käyttäjien läheisten ja toipuvien käyttäjien auttaminen.

Huudikoutsitoiminnalla vahvistetaan osallisuutta ja turvallisuudentunnetta julkisissa tiloissa sekä kaupunkiympäristössä. Toiminnassa kohdataan huumeita käyttäviä henkilöitä ja tämän lisäksi kohderyhmänä ovat muut alueen ihmiset. Toiminnassa tärkeänä osana ovat huudikoutsit, joilla on kokemusta päihteistä tai rikollisesta elämäntavasta irrottautumisesta.

Lisätietoja:

Petra Müller, Huumetyön vastaava, Huudikoutsitoiminta, Irti Huumeista ry, p. 050 472 0372, [email protected]

Riina Parkkinen, toimintayksikön esihenkilö, päihdeklinikka ja Kohtaamo, Etelä-Karjalan hyvinvointialue, p. 040 356 6407, [email protected]

Heini Maijanen, järjestö- ja kumppanuusasiantuntija, Etelä-Karjalan hyvinvointialue, p. 040 564 7145, [email protected]

Lisätietoa huumetyöntekijöiden työtehtävistä (haku auki 14.4.2024 asti):
Huumetyöntekijöitä Lappeenrantaan – Avoimet työpaikat – Henkilöasiakkaat – Työmarkkinatori (tyomarkkinatori.fi)

Customer service