• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Honkaharjun kahden osaston seiniä koristaa värikäs taide

Honkaharjun kahden osaston seiniä koristaa värikäs taide

, ,

Honkaharjun osasto 2:n ja 3:n seiniä värittävät nyt LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin neljän kuvataideopiskelijan tekemät työt.

Idea seinille maalattavista taideteoksista syntyi sairaalapappi Sanna Kiiveri-Kihlangin ajatuksista ja kokemuksista. Hän toivoi valkoisille seinille väriä sairaala-arkea piristämään.

Honkaharjun osastojen 2 ja 3 esihenkilö Marja Soikkeli innostui heti myös ideasta. Projekti lähti etenemään keväällä 2023, kun Kiiveri-Kihlanki keskusteli asiasta Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataiteen lehtorin virasta eläköityneen Jean-Erik Kullbergin kanssa.  Kullberg on ohjannut aiemmin vastaavia opiskelijaprojekteja muun muassa Joutsenon palvelutaloon, ja hänen yhteyksillään toteuttajaksi saatiin LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin opiskelijat. Etelä-Karjalan hyvinvointialue kustansi töihin tarvittavat maalaustarvikkeet, ja Imatran seurakunta antoi projektiin Kiiveri-Kihlangin työpanoksen sekä opiskelijoille pienen palkkion.

Marko Sakki, Elisa Huttunen, Katja Väänänen ja Pinja Palviainen maalasivat työt. Syksyllä 2023 valmistuneet maalaukset toteutettiin opiskelijoiden työharjoittelun kautta. Jokainen opiskelijoista teki Honkaharjuun kaksi teosta: isomman maalauksen aulatilaan ja pienemmän teoksen potilashuoneeseen. Pajamestarina projektissa avusti Nikolai Virolainen.

Kuntoutuskeskuksen alaisuuteen kuuluvien Honkaharjun osasto 2:n ja 3:n useimmat potilaat ovat iäkkäitä ja muistisairaita. Osastoilla on myös saattohoidossa olevia potilaita. Tämä määritti myös aiheita, vaikkakin opiskelijat saivat itse valita teosten aiheet. Sairaala toivoi, että maalaukset tuovat väriä valkoiseen sairaalamaailmaan ja ovat esittävää taidetta. Honkaharjun osastojen seiniltä löytyy nyt lintu- ja eläinaiheisia maalauksia, kesäillan lavatanssijat ja suomalaista maisemaa.

–Taide on tuonut paljon iloa ja puheenaiheita potilaillemme, omaisille ja henkilökunnalle. Teokset ja aiheet sopivat tänne hyvin. Tämä on ollut oikein mieluisa projekti itsellekin, Marja Soikkeli kertoo.

Aulatiloihin sijoitetut maalaukset ovat kaikkien katsottavissa, mutta huoneisiin sijoitettuja töitä pääsevät ulkopuoliset kiinnostuneet katsomaan vain huoneen ollessa tyhjänä.

Lisätietoja:

Marja Soikkeli, yksikön esihenkilö, Honkaharjun osasto 2 ja 3, 040 176 9240, [email protected]

Customer service