• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Etelä-Karjalan alueella pienten lasten kausi-influenssarokotuskattavuus oli kaudella 2023–2024 maan korkeimpia
vauva äitinsä sylissä

Etelä-Karjalan alueella pienten lasten kausi-influenssarokotuskattavuus oli kaudella 2023–2024 maan korkeimpia

,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotuskattavuustilastojen mukaan 6–35 kuukauden ikäisten lasten kausi-influenssarokotuskattavuus oli 51,2 prosenttia Etelä-Karjalan alueella kaudella 2023–2024. Rokotuskattavuus oli Etelä-Karjalassa maan toiseksi korkein. Pohjois-Savon hyvinvointialueella vastaava luku oli 52,2 %.

Mikä johti onnistumiseen pienten lasten influenssarokotuksissa?

Lapsiperheiden joustava palvelu, myös aamu- ja ilta-aikoina  

Neuvolatoiminnan esihenkilö Laura Olkkonen Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta kertoo, että joustavuus asiakaspalvelun näkökulmasta ja suunnitelmallisuus koko organisaation tasolla ovat todennäköisesti edesauttaneet hyvää rokotuskattavuutta.

– Vastaanottoaikamme rokotuksiin painottuivat erityisesti iltaan kello 15–18 välille sekä aamuun kello 8–10, jolloin asiakkaidemme on pienten lasten kanssa helpointa tulla vastaanotolle. Avasimme aamu- ja ilta-aikoja lisää, kun niille oli kysyntää.

Lisäksi rokotteita oli mahdollista ottaa myös perusterveydenhuollon järjestämissä erillisissä rokotuspäivissä, mikäli jostain syystä neuvolan omat rokotusajankohdat eivät sopineet.

Asiakaslähtöinen viestintä

Tiedottaminen ja viestintä influenssarokotuksista oli aktiivista sekä neuvolan omissa kanavissa että myös koko Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tasolla – asiakkaille kerrottiin selkeästi, mistä ja miten rokotuksia voi saada. Viestintää influenssarokotuksista tulisi kohdistaa myös varhaiskasvatukseen, jotta viesti tavoittaisi perheet myös sitä kautta.

– THL:n influenssarokotusmateriaaleja oli meidän jokaisessa yksikössä näkyvästi esillä. Neuvolan oma tiedote kertoi asiakkaillemme, mistä rokotteita voi saada ja miten rokotusaika varataan, summaa Olkkonen.

Rokotteiden onnistunut jakelu ja yhteiset toimintamallit

Henkilöstöllä on influenssarokotteiden osalta yhteneväinen toimintamalli tiedossa jokaisessa kunnassa ja toimintayksikössä. Terveydenhoitajat kannustavat perheitä ottamaan influenssarokotteet ja muistuttelevat niiden ajankohdasta aiemmilla käynneillä hyvissä ajoin, heti kesän lopulta lähtien. Influenssarokotteen kerrotaan kuuluvan normaaliin rokotusohjelmaan, kun perhe saa ensimmäisen rokotusinfon. Myös rokotteiden kirjaamiseen on selkeät ohjeet.

Kaudella 2023–2024 rokotteita jaettiin apteekin kanssa hyvässä yhteistyössä jokaiseen neuvolayksikköön aiempien vuosien menekin perusteella. Rokotteita myös alettiin tarjota asiakkaille heti niiden saavuttua jokaisen neuvolakäynnin yhteydessä.

Miksi influenssarokote pienille lapsille?

Influenssarokote kuuluu maksuttomana kansalliseen rokotusohjelmaan kaikille 6 kk – 6 -vuotiaille lapsille. Rokote ehkäisee influenssaviruksen aiheuttamia hengitystietulehduksia ja niiden jälkitauteja, joista yleisimpiä ovat bakteerin aiheuttamat korvatulehdukset ja keuhkokuume. Rokotetuilla lapsilla on ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla. Rokote voidaan antaa 2–6-vuotiaille nenäsumutteena. Lisää influenssarokotuksista voi lukea www.thl.fi -sivustolta.

Lisätietoja:

Laura Olkkonen, esihenkilö, neuvolatoiminta ja vauvaperhetiimi, puh. 040 7159 476, [email protected]

Linkki THL:n rokotuskattavuustilastoon:

THL Rokotuskattavuus Atlas

Customer service