• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Yleinen » Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tartuntatautiraportti vuodelta 2023 on valmistunut 

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tartuntatautiraportti vuodelta 2023 on valmistunut 

, ,

Vuoden 2023 Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tartuntatautiraportti kokoaa maakunnassa ilmenneet tartuntataudit ja niiden esiintyvyydet. Raportti laaditaan lääkärien ja laboratorioiden tekemien tartuntatauti-ilmoitusten perusteella. 

Yleisvaarallisia ja valvottavia tartuntatauteja rekisteröitiin yhteensä 2 735 kappaletta. Covid-19 -infektio kattoi edelleen 88 % näistä löydöksistä. Neljäntenä koronavuonna 2023 oli kaksi voimakkaampaa vaihetta: Ensimmäinen lievempi vaihe oli keväällä ja syys-lokakuussa käynnistyi toinen, hyvin voimakas, mutta nopeammin ohimennyt epidemiapiikki. 

Vuoden 2023 influenssaepidemiakin oli kohtalaisen voimakas. 

Tuhkarokko rokottamattomalla koululapsella aiheutti kesällä 2023 eristys-, karanteeni ja jäljitystoimia, mutta isommalta epidemialta vältyttiin. Tartunta oli saatu ulkomailla. 

Hepatiitti C –infektioita parannettiin (34 kpl) enemmän kuin mitä uusia havaittiin (18 kpl). Hepatiitti C voidaan nykyään parantaa liki kaikilta potilailta keskimäärin kahdeksan viikon lääkehoidolla ilman sivuvaikutuksia.  

Uusia HIV-tapauksia havaittiin 11 potilaalla. Kahdella tauti oli diagnoosihetkellä jo edennyt AIDS-vaiheeseen. Kaikki potilaat olivat saaneet tartuntansa ulkomailla. Etelä-Karjalan hyvinvointialueella kaikki seurannassa olevat HIV-potilaat ovat HIV-lääkityksellä erittäin hyvin tuloksin. Tavoitteena oleva kansainvälinen virusmäärän U = U-tavoite (”Undetectable” = ”Untransmissible”) täyttyy hyvin. Kun HIV-virusmäärä on mittaamaton, potilas ei enää tartuta HIV-infektiota eikä etene sairaudessaan. 

Punkkien levittämää puutiaisaivokuumevirustautia (TBE) löydettiin moninkertaisesti aiempiin vuosiin verrattuna (12 kpl). Yli puolet potilaista oli yli 65-vuotiaita ja 2/3 heistä oli miehiä. Kaikki olivat lappeenrantalaisia. THL on jälleen tarkentanut suosituksiaan TBE-rokotuksista myös Etelä-Karjalan osalta. Rajattu alue Sammonlahden kaupunginosassa on jo aiemmin kuulunut kansallisen rokotusohjelman piiriin, ja nyt maksuttomat rokotukset laajenevat tämän lisäksi postinumeroalueelle 53810 (Kourula-Huhtiniemi-Lavola). Lisäksi THL suosittaa kaikille Lappeenrannan ja Taipalsaaren alueella asuville tai mökkeileville ja luonnossa liikkuville omakustanteista rokottautumista puutiaisaivotulehdusta vastaan. 

Lisätietoja medialle: 

Vs. infektioylilääkäri Pekka Suomalainen 
[email protected] 
p. 040 542 4073 

Customer service