• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Akuuteissa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa uutena palveluna asiantuntijafysioterapeutin vastaanotto Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä

Akuuteissa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa uutena palveluna asiantuntijafysioterapeutin vastaanotto Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä

, ,

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tavoitteena on, että kaikki tuki- ja liikuntaelinoireiset, joiden oireiden taustalla ei ole vakavia välittömiä lisätutkimusta vaativia syitä, kohtaisivat ensimmäisenä ammattilaisena fysioterapeutin. Uusimpana keinona tämän tavoitteen tueksi on aloitettu lokakuussa 2023 asiantuntijafysioterapeutin vastaanotto päivystyksessä.

Monet tuki- ja liikuntaelinoireet menevät itsekseen ohi, mutta ne voivat äkillisesti ilmaantuessa herättää pelkoa ja huolta. Äkillisissä tilanteissa ja kovissa kivuissa moni näkee ensisijaiseksi vaihtoehdoksi hakeutumisen päivystykseen. Päivystyksen asiantuntijafysioterapeutin vastaanotolle ohjaudutaan hoidon tarpeen arvion kautta ja vastaanottoajan saa nopealla aikataululla, yleensä saman päivän aikana. Asiantuntijafysioterapeutti haastattelee ja tutkii asiakkaan ja antaa neuvoja omahoitoon oireiden lievittämiseksi.

Päivystyksen fysioterapeutilla on myös tarvittaessa oikeus kirjoittaa lyhyt sairauspoissaolo, tai ohjata käsikauppalääkkeiden käyttöön, kuten muuallakin fysioterapeutin kiirevastaanotoilla. Tarvittaessa voidaan konsultoida lääkäriä, varata jatko-ohjausaika fysioterapeutin vastaanotolle muualle tai sopia soittokontrolli.

Toiminta on käynnistynyt mukavasti

– Olen tutkinut paljon erilaisia tuki- ja liikuntaoireisia asiakkaita ja vakavien oireiden pois sulkemisen jälkeen antanut ensiohjeita omahoitoon. Asiakkaat eivät ole välttämättä tarvinneet muita käyntejä päivystyksessä ja heidän asiointinsa on hoitunut siten varsin ripeästi, kertoo asiantuntijafysioterapeutti Kati Rossi Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

– Minut on otettu hyvin vastaan päivystyksessä. Päivystyksen henkilökuntamäärä on kuitenkin hyvin suuri ja kaikki eivät ole tulleet vielä kunnolla tutuiksi, sillä teen työtä vain arkisin virka-aikaan. Olen kuitenkin pyrkinyt markkinoimaan itseäni aktiivisesti henkilökunnan keskuudessa. Mielestäni hoitajat ovat hyvin oppineet siirtämään tuki-ja liikuntaoireisia asiakkaita fysioterapeutin ajanvarauskirjalle. Asiakkaita on ohjautunut minulle myös lääkäreiden vastaanotoilta saamaan ohjeita omahoitoonsa, jatkaa Rossi.

Uusi palvelu on nyt pilottikokeilussa vuoden 2024 loppuun saakka.

– Mielestäni jo nyt näkyy, että tällaiselle toiminnalle on tarvetta. Toivottavasti kokeilu muuttuu pysyväksi palveluksi, summaa Kati Rossi.

Lisätietoa: Asiantuntijafysioterapeutti Kati Rossi, [email protected], 040 759 9946

Customer service