• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Maksuttoman ehkäisyn kokeilu päättyy vuoden 2023 loppuun
kuva ehkäisyvalmisteista. Kondomi ja ehkäisypillerit.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu päättyy vuoden 2023 loppuun

,

Etelä-Karjalan hyvinvointialue oli mukana maksuttoman ehkäisyn toimeenpanon kokeilussa, joka oli osa valtakunnallista Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus- ohjelmaa. Maksuttoman ehkäisyn kokeilun tavoitteena oli taata yhdenmukaiset, laadukkaat ja potilasturvalliset ehkäisypalvelut, jotka sisältävät raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävän neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilun aikana raskauden ehkäisyyn ja seksuaaliterveyteen liittyviä käytäntöjä yhtenäistettiin alueella sekä lisättiin ammattilaisten osaamista koulutuksin palveluiden tasaisen laadun varmistamiseksi. Alueelle koulutettiin myös seksuaalineuvojia. Hankkeen tulosten mukaan asiakaskokemus maksuttoman ehkäisyn kokeilusta oli positiivinen.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen ei ole lakisääteistä palvelua, minkä vuoksi tästä ylimääräisenä tarjotusta maksuttomien ehkäisyvalmisteiden jakelusta joudutaan tässä taloustilanteessa hakemaan säästöjä. Maksuttoman ehkäisyn valmisteiden viimeiset jakelupäivät toteutuvat suunnitellusti jouluun asti 2023. Tämän jälkeen vielä mahdolliset jäljellä olevat ehkäisyn valmisteet jaetaan vastaanottokäyntien yhteydessä, niin kauan kuin valmisteita riittää. Kaikkia maksuttoman ehkäisyn valikoimassa olleita valmisteita ei ole välttämättä enää saatavilla. Vuodesta 2024 hormonaalisen ehkäisyvalmisteiden käyttö on omakustanteista, ja valmisteiden käyttö vaatii lääkemääräyksen.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilusta saat lisätietoja tästä linkistä.

Yhteinen tulevaisuus – Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus Etelä-Karjalassa -hanke

Customer service