• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi talousarvion 2024 ja vuosien 2024–2026 taloussuunnitelman 

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi talousarvion 2024 ja vuosien 2024–2026 taloussuunnitelman 

, ,

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi talousarvion 2024 ja vuosien 2024–2026 taloussuunnitelman 

Aliotsikko

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen (EKHVA) hallitus käsitteli kokouksessaan tiistaina 5.12.2023 talousarviota 2024 ja taloussuunnitelmaa vuosille 2025–2026.  

Talousarvion perusteella alijäämää on vuonna 2024 syntymässä 31,9 milj. euroa. Taloussuunnitelman tasapainotus vuosina 2024–2026 perustuu tällä hetkellä lokakuussa julkaistuun valtiovarainministeriön varovaisuusperiaattein laadittuun rahoituslaskelmaan ja marraskuun lopussa ohjeistuksin tarkennettuun jälkikäteistarkastukseen vuosille 2025–2026. Laskennallinen sopeuttamistarve on seuraavan kolmen vuoden aikana noin 118 miljoonaa euroa. Lopullinen taso sopeuttamiselle tarkentuu vuoden 2024 aikana ensin hyvinvointialueiden tilinpäätösten valmistuttua vuoden 2023 osalta, ja myöhemmin vuoden 2024 ennusteen tarkentuessa, jolloin rahoituslain mukaista jälkikäteistarkistusta voidaan paremmin arvioida vuosille 2025–2026.  

Lisätalousarvioon uudet strategian mukaiset tavoitteet  

Hallitus vahvisti lisäksi vuoden 2023 lisätalousarvion, johon on päivitetty uudet Etelä-Karjalan hyvinvointialueen strategiasta johdetut tavoitteet. Talousarvio vahvistettiin vuoden 2023 tarkentuneen käyttösuunnitelman mukaisesti. 

Tuottavuus- ja sopeutusohjelma vuosille 2024–2026 

Aluehallitus vahvisti Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tuottavuus- ja sopeutusohjelman vuosille 2024–2026. Palveluverkkokokonaisuutta koskevia päätöksiä tehdään tarkemmalla tasolla vasta ensi vuoden aikana.  

Asiakasmaksut, palvelumaksut ja palvelusetetelien arvot päivitettiin  

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut, pelastuslaitoksen palvelumaksut sekä osaa palveluseteleiden arvoista päivitettiin hallituksen päätöksellä. Myös asumispalveluiden ja kotiin myönnettävien palveluiden myöntämisperusteita on tarkennettu.   

Ministeriöneuvotteluista saatu viesti kiinnosti hallitusta 

Kokouksen aluksi hallitukselle annettiin myös raportti 30.11.2023 Etelä-Karjalan osalta toteutuneen lakisääteisen hyvinvointialueen ja vastuuministeriöiden välisistä neuvotteluista. Neuvotteluiden tavoitteena on seurata järjestämisvastuun toteutumista, jakaa alueen tilannekuvaa ja arvioida alueen kyvykkyyttä tavoitella sote-uudistuksen taloudelle ja toiminnalle asetettuja tavoitteita. Neuvotteluissa vastuuministeriöt (Valtiovarainministeriö, Sosiaali- ja terveysministeriö ja Sisäministeriö) antavat toimenpidesuosituksia alueiden muutostyön tukemiseksi.  

Neuvotteluissa Etelä-Karjalan edelläkävijyyttä sote-palveluiden integraatiossa pidetään hyvänä edellytyksenä toteuttaa ensimmäisten joukossa tulevaisuuden toimintamalleja. Toimintamallien muutos on edellytys tulevaisuuden sote-palveluiden järjestämiselle tilanteessa, jossa sekä julkinen talous että henkilöstön saatavuus asettavat kansallisesti alueille merkittäviä esteitä nykyisen toiminnan jatkamiselle entisellään.  

Ministeriöillä ja hyvinvointialueella oli yhteinen näkemys siitä, että kaikissa tilanteissa sosiaali- ja terveyspalveluiden lakisääteiset palvelut ja pelastuspalvelut turvataan Etelä-Karjalassa myös tulevaisuudessa.  

Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle annettavat toimenpidesuositukset ja niihin perustuvat jatkotoimet tarkentuvat vielä myöhemmin julkaistavaan julkiseen neuvottelupöytäkirjaan, mutta lähtökohtaisesti suositus on jatkaa pitkäjänteistä, hyvää ja uskottavaa toiminnan ja palveluiden uudistamista täysimittaisesti, konkretisoida sitä ja edetä rohkeasti myös sopeuttamisohjelman toimenpiteissä. Näin toimiessaan EKHVA:lla on täydet mahdollisuudet jatkaa toimintaansa itsenäisesti ja edelläkävijän roolissa myös tulevaisuudessa. Mahdollisia lisärahoitustarpeita EKHVA:lla saattaa tulevilla vuosilla olla, mutta tässä vaiheessa tärkeintä on kyetä osoittamaan kyvykkyyttä tehtyjen ja toimeenpantavien uudistusten osalta. 

Aluevaltuusto päättää talousarviosta ja taloussuunnitelmasta ensi viikolla  

Lisätalousarvio vuodelle 2023, talousarvio 2024 ja taloussuunnitelma 2024–2026 sekä sopeutusohjelma samalle ajalle etenevät seuraavaksi päätöksentekoon aluevaltuustolle 13.12.2023 kokoukseen. 

Lisätietoja:  

Sally Leskinen, hyvinvointialuejohtaja, [email protected], p. 0400 497 418 

Liitteet: 

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen talousarviokirja 2024 ja taloussuunnitelma 2025–2026 (aluehallituksen 5.12.2023 kokouksen esityslistan liite) 

Customer service