• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ensihoidon palvelutaso pysyy ennallaan
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen logo PNG

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ensihoidon palvelutaso pysyy ennallaan

,

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan 11.10.2023 ensihoidon palvelutasoesityksen äänestyksen jälkeen luvuin 50–6. 

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ensihoidon palvelutasopäätös sisältää muutoksia, jotka ovat herättäneet huolta asukkaissa ja päätöksentekijöissä. Palvelutasopäätöksen osana olevassa palvelusuunnitelmassa on esitetty, että yksi Imatralle sijoitettu ambulanssiyksikkö lopetetaan. Kyseinen yksikkö on otettu korona-aikana vuonna 2020 käyttöön poikkeustilanteessa, jossa ylimääräistä kapasiteettia on tarvittu.  

Palvelusuunnitelma sisältää myös pohjoispään alueen palvelun parantamiseen tähtäävän yhden ensihoitajan yksikön perustamisen Parikkalaan, mikä tukee tulevaisuudessa entisestään vahvistuvaa ensihoidon mallia. Liikkuva yksikkö voi omalla toiminnallaan tukea ensihoidon, kotihoidon ja asumisen palveluita asukkaiden lisäksi Etelä-Karjalan pohjoispäässä. 

Ensihoidon palvelusuunnitelman tavoitteena on korkea vaikuttavuus, tehokkuus ja potilasturvallisuus. Erityisenä painopisteenä on kohdentaa käytettävissä olevat resurssit oikein ja pitää palvelutaso ennallaan ilman pysyviä lisäkustannuksia.  

– Etelä-Karjalan hyvinvointialue on ollut edelläkävijä toiminnan kehittämisessä ja meihin kiinnitetään erityistä huomiota. Nyt kun etsitään merkittäviä säästöjä autonomian säilyttämiseksi, kustannuksia ei voida samalla nostaa. Kustannusneutraalia, mutta edelleen turvallista ratkaisua tilanteeseen on lähdetty etsimään, kun ensihoitajiin kohdistuva työaikamuutos nostaa sellaisenaan toteutuessaan toiminnan kuluja yli puoli miljoonaa euroa. Muutosta on kuitenkin arvioitu huolella. Esitetty yksikön poisto ei arvion mukaan heikennä palvelutasoa ja lisäksi sen vaikutuksia seurataan tiiviisti, lupaa hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen

Etelä-Karjalan hyvinvointialue on maantieteeltään varsin haasteellinen alue.  Lappeenrannassa ja Imatralla asuu noin 76 % sairaanhoitopiirin väestöstä.  Lappeenrannassa sijaitsee myös keskussairaala, jossa toimii Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kuntien virka-ajan ulkopuolinen yhteispäivystys.  Päivystystoimintojen keskittyessä matkat keskussairaalan yhteispäivystykseen eri puolilta aluetta ovat pidentyneet ja siten myös ensihoitopalvelun merkitys päivystyksellisten lähipalvelujen tarjoajana on kasvanut.   Viime vuosina kenttäjohtotoiminta on muuttanut merkittävällä tavalla ensihoidolle kohdentuvien tehtävien määrää ja myös mahdollisuuksia käyttää alueen koko kalustoa dynaamisesti tilanteen vaatimalla tavalla. Nämä toimet ovat sekä vähentäneet että tasanneet tehtäviä alueella. Lisäksi yhteistyö pelastustoimen ensivasteen kanssa auttaa tavoittamaan kansalaiset kiireellisissä tilanteissa varsin hyvin ympäri maakunnan. 

Ensihoitopalvelun suunnittelussa lähtökohtana on koko väestön tasavertainen palvelu, eikä kuntakohtainen ja kuntarajoihin perustuva suunnittelu. Keskeistä on, että kaikilla hyvinvointialueen saman riskialueluokan alueilla on palvelutasopäätöksessä yhtenevät tavoittamisajat. Tällä menettelyllä taataan väestölle samanvertaiset palvelut saman riskialueluokan alueilla koko hyvinvointialueella.   

Aluevaltuuston kokousaineisto: https://www.ekhva.fi/2023/10/etela-karjalan-hyvinvointialueen-aluevaltuuston-kokous-11-10-klo-18-00/  

Lisätietoja medialle:
Sally Leskinen, hyvinvointialuejohtaja, p. 040 638 6436 

Customer service