• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Yleinen » Vesa Reponen, tukipalveluiden johtaja

Vesa Reponen, tukipalveluiden johtaja

Hyvinvointialueemme johtoryhmän jäsenten esittelyistä on vielä jäljellä tukipalveluiden johtaja Vesa Reponen ja ihan viimeisenä haastatellaan hyvinvointialuejohtaja Sallya.

Hymyilevä keski-ikäinen lyhyttukkainen mies nojaa parvekkeenkaiteeseen ja taustalla näkyy vihreää kesämaisemaa. Kuvan taustalla kaukana paperitehtaan piipusta tupruaa savua ja värikäs kookas talo jää taustalle oikealle.
Vesa Reposen kuvaan saatiin taltioitua sekä nykyisen että entisen työnantajan kiinteistöjä.

Mielenkiintoista oli kuulla, että vaikka Lappeenrannasta kotoisin olevaa Vesaa elämä ja työt ovat vieneet ympäri Suomea ja maailmaa, niin kiinnekohtana on aina ollut pysyvä koti Lappeenrannassa. Vesa toteaakin, että aina maailmalla ollessa on mielessä ollut paluu kotikonnulle jossain elämänvaiheessa.

– Tämä muutama vuosi sitten avautunut mahdollisuus työskennellä kotiseutuni hyväksi oli ja on edelleen minulle todella mieluinen asia. Omalle kotiseudulle työskentely tuo vielä astetta syvemmän sitoutumisen työhön, Vesa kertoo.

Vesa on päässyt tekemään töitä monella toimialalla ja monissa työtehtävissä. Pelkästään UPM:llä hän oli töissä yli 25 vuotta ja tutuksi tulivat niin sellut, paperit kuin erikoispaperitkin. Kansainvälistä uraa kuvaa, että hänellä on ollut esimiehenä peräti kuuden eri kansalaisuuden edustajia. Kun utelen kielitaitoa, Vesa kertoo työkielen olleen aiemmin englanti, mutta hallussa ovat myös saksa, ruotsi ja espanja. Espanjan taito oli pakko hankkia Uruguayssa työskennellyn vuoden aikana, sillä siellä ei englannilla pärjää. Vesa on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

Vuonna 1995 Vesa meni Kaukaalle töihin talous- ja it-projekteihin, ja hän siirtyi myöhemmin paperitehtaan puolelle laskentapäälliköksi. Kansainvälinen ura alkoi Euroopan aikakausilehtipapereiden parissa. Hän on myös nähnyt yrityksen perustamisen nollasta toimivaksi yritykseksi, kun UPM ja Lappeenrannan Energia Oy perustivat Kaukaan Voima Oy:n, jonka toimitusjohtajana hän aikoinaan toimi.

Vesa on yksi jo Eksoten johtoryhmässä työskennelleistä hyvinvointialueen johtajistoon valituista. Eksotella hän toimi hyvinkin laajassa toimenkuvassa hallintojohtajana vuoden 2020 alusta. Nyt toimenkuva on paremmin yhden ihmisen hallittavissa. Tukipalveluiden johtajana hän vastaa laajoista kokonaisuuksista mm. hankintoihin, teknisiin palveluihin, logistiikka- ja materiaalihallintoon, asiakirjahallintoon ja toimistopalveluihin sekä hyvinvointialueen omiin ruokapalveluihin liittyen. Vesa johtaa noin 280 ammattilaisen kokonaisuutta. Tukipalveluiden johtajalla on lisäksi merkittäviä rooleja omistajaohjaukseen liittyen hyvinvointialueelle tukipalveluja tuottavissa yrityksissä. Näitä ovat Meidän IT ja talous Oy eli Meita, digitaalista asiakaspalvelua tuottava Kaiku24, keskussairaalan pysäköintipalveluja tarjoava Etelä-Karjalan sairaalaparkki Oy, jossa Vesa on hallituksen puheenjohtaja, sekä Saimaan Tukipalvelut Oy. Omistajaohjaus ja Vesan rooli yhtiöiden hallituksen jäsenenä on osaltaan huolehtia yhtiöiden hallinnon ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä sekä toimia toimitusjohtajien tukena.

Tällä hetkellä Vesalla on työn alla palveluverkko-ohjelman analyysin valmistelu yhdessä ohjelman projektiryhmän kanssa. Tässä palvelustrategiaan osana kuuluvassa tulevaisuuden palveluverkon suunnittelutyössä käytetään apuna myös ulkopuolista toimijaa. Lisäksi ensi vuoden talousarvio ja budjettivalmistelut vievät työaikaa. Ja jokaisen tiimin kanssa tehdään omia kehittämistoimia.

– Hyvinvointialueen käynnistymisessä auttoi, että meillä perusrakenne oli kunnossa. Pelastuslaitoksen mukaantulo toi konkretiaa, miten integroituisimme yhteen, miten esimerkiksi hankinnat ja varastotoiminnot, pelastuslaitoksen tukipalvelut ja käytännön asiat toteutettaisiin yhdessä, kertoo Vesa.

– Vaikka paljon johtoa vaihtui vuodenvaihteessa, saimme kokeneita, eritaustaisia ammattilaisia johtoryhmään. Meillä on hyvä yhteinen ote tekemiseen. Nyt tehdään paljon myös yhdessä osallistamisen kautta. Strategian valmisteluun osallistuivat niin henkilökunta, luottamushenkilöt kuin sidosryhmätkin.

Kun työ vie paljon aikaa ja vaatii jaksamista, miten vietät vapaa-aikaasi?

– Vastapainona pitkille työpäiville pelaan kaukalopalloa. Se on kulkenut mukanani nuoruudesta asti. Nykyisin pelaan kolmessa eri porukassa, joista yhden kanssa olemme osallistuneet myös ikämiesten SM-turnauksiin. Muutama hopeinen mitali on jo taskussa, mutta vielä kirkkain palkinto puuttuu. Ja padelia pelaan myös. Vaimon kanssa teemme vaelluksia ja ulkoilemme paljon. Tykkään myös kalastella ja mökkeillä, kertoo Vesa.

– Liikunnan lisäksi maanpuolustus on lähellä sydäntäni. Olen reservin kapteeni ja olen käynyt myös vapaaehtoisena kertausharjoituksissa. Tälle vuodellekin on vielä tiedossa kertausharjoitus, tällä kertaa käskettynä, Vesa toteaa.

Uskaltaisitko vielä tähän haastattelun loppuun Vesa kertoa jotain, mitä monikaan ei sinusta tiedä?

–Nooh, tämän voisin paljastaa. Minulla kulkee aina mukana koti, uskonto ja isänmaa. Sydämen päällä on tatuoituna MJT, se merkitsee kotia ja läheisiä, toisesta olkapäästä löytyy uskonto eli SaiPa, ja toisesta olkapäästä isänmaa eli Suomen vaakunan leijona, naurahtaa Vesa. 

Kiitos Vesa haastattelusta ja aurinkoista kesän jatkoa. Menestystä tukipalveluiden luotsaamiseen!

Customer service