• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Yleinen » Salla Martikainen, vastaava hallintoasiantuntija

Salla Martikainen, vastaava hallintoasiantuntija

Hymyilevä kameraan katsova vaalea pitkähiuksinen nainen pitää kuvassa vasemmalla whatever-kylttiä, päällään hänellä on sininen bleiseri ja musta paita, kuva on otettu työhuoneessa, joka näkyy taustalla.

Toimiva johtoryhmä tarvitsee langat napakasti käsissään pitävän voiman ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta se löytyy Salla Martikaisesta. Salla toimii Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vastaavana hallintoasiantuntijana ja työhön sisältyvät esimerkiksi johtoryhmän kokousten asiakirjat ja järjestelyt.

Salla tuli alkujaan Eksotelle vuonna 2013 johdon assistentiksi. Hän on koulutukseltaan kielten koulutusohjelman tradenomi HSO johdon assistentti. Kielivalikoimasta häneltä löytyvät englannin ja ruotsin kielet sekä saksa ja espanja. Valmistumisensa jälkeen Salla työskenteli pääkaupunkiseudulla Nordeassa kansainvälisessä pankkipalvelutoiminnassa, kirjeenvaihtajapankkipalveluissa ja ulkomaankaupan puolella sekä aluejohdon assistenttina. Julkishallinto kiinnosti häntä kuitenkin jo opiskeluaikana.

Vastaava hallintoasiantuntija vastaa hyvinvointialueemme ylimpien toimielinten toimintaan liittyvistä valmistelu-, selvitys- ja suunnittelutehtävistä ja tilaisuuksien järjestämisestä. Työssään Salla osallistuu muun muassa aluehallituksen ja aluevaltuuston päätösten valmisteluun, pöytäkirjojen laatimiseen sekä tiedotukseen, viestintään ja neuvontaan luottamushenkilöille ja valmistelijoille. Tehtävään sisältyy luottamushenkilötoiminnan ja päätöksenteon kehittämistä ja koordinointia ja hallinnollisen asiantuntemuksen mukaan tuomista.

Salla, jos kuka, tietää, millaisen määrän taustatyötä hallinnon organisointi ja pyörittäminen vaatii. Työpäivät koostuvat mm. johtoryhmään, aluehallitukseen, aluevaltuustoon, esihenkilötyöhön ja moneen muuhun kokonaisuuteen liittyvistä asioista. Salla ajattelee kyllä, että sopivassa määrin byrokratia tuo järjestystä ja läpinäkyvyyttä.

– Luottamushenkilöiden määrä on aiempaa isompi, ja asioiden järjestyksessä pito vie tosi paljon aikaa. Meillä on hoidettavana koko ylimmän johdon assistenttipalvelut, ja itse toimin hyvinvointialuejohtaja Sally Leskisen ja hallinto- ja strategiajohtaja Kaisan Heinon yhteyshenkilönä, kertoo Salla.

– Toimin eräänlaisena oikeana kätenä ja työtäni helpottaa, kun kommunikaatio toimii ja tiedän paljon asioista, tietoisuus pitää minut tarpeellisen askeleen edellä. Hallinnon ja assistenttien työ tulee oikeastaan näkyväksi vain silloin, kun sitä ei ole tehty. Työ ei muutoin näy, koska kaikki organisointi toimii ja pelaa. Taustajoukko kulisseissa mahdollistaa arjen sujumisen, summaa Salla.

Sallan haastattelupäivän aamu olikin varsin tyypillinen työpäivä. Työlistalla oli ollut aamusta alkaen tärkeimpänä asia A, kunnes sen tilalle rynnisti asia B. Sen jälkeen ilmaantuivat kiireelliset asiat C ja D, joiden jälkeen A oli edelleen tekemättä. Kiireinen työtahti ja akuutit asiat ovat osittain myös työn suola, yllätyksellisyys pitää valppaana.

Esihenkilön työ on avautunut Sallalle vuoden aikana aivan uudella tavalla hänen toimiessaan johdon hallintotiimin esihenkilönä:– Tiimin hyvä ja tiivis yhteistyö on tärkeää. Koko viiden hengen tiimiä tarvitaan.

Eksoten asioiden rinnalle nousivat jo maaliskuusta 2022 lähtien hyvinvointialueen aluehallituksen ja aluevaltuuston asiat, joten siitä lähtien pyöritettiin molempien organisaatioiden hallintoa ja tehtiin niiden vaatimia toimia. Nyt Eksote alkaa olla jo menneen talven lumia, sillä käynnissä on enää sen aikaisista toimielimistä tarkastuslautakunta.

Millainen rupeama oli hyvinvointialueen valmisteluaika ja nyt alkuaika?
– Olihan se valmisteluaika viime vuonna aivan valtava työsarka. Maaliskuusta 2022 lähtien meillä toimivat jo kahden organisaation toimielimet. Kaksi organisaatiota pyöri ja oli kahdet luottamushenkilöt. Hallinnossa puolestaan on ollut paljon muutoksia jo lainkin puolesta. Nyt on halu uudistua ja tarkastella miten asioita kannattaa tehdä. Tämä vaatii aikaa ja pitää sietää vaativaa muutosvaihetta. Ajattelen niin, että jos näkee tiellään vain esteitä, niin silloin niihin varmemmin törmää, mutta jos näkee reitin niiden ohi, niistä selviytyy sujuvammin, painottaa Salla.

– Hyvinvointialueen ensimmäinen vuosi on käynnistynyt kiireisenä. Johtoryhmä on uudistunut uusien johtajien myötä. Ja Sally toi mukanaan hyvän tekemisen meiningin. Kaikki ovat itseään säästelemättä sydämellä mukana tekemässä, vaikka työmäärät ovat suuria.

Kerropa Salla vielä lopuksi, mikä on mieleenpainuvin työtehtävä, mitä olet ollut tekemässä?

– Yhtenä mukavana kokemuksena mieleeni on jäänyt oppaana olo keskussairaalan K-siiven avoimet ovet -tapahtumassa, jossa olin kierrättämässä kansalaisia uudessa K-siivessä. Se oli hauska päivä, väkeä oli jonoksi asti koko päivän. Vieläkin muistan K-siipeen integroidun taiteen tekijöiden nimiä, naurahtaa Salla.

Kiitos Salla haastattelusta ja työniloa työpäiviisi!

Customer service