• eAsiointi ei ole käytössä 20.-21.4. potilastietojärjestelmän päivityksen vuoksi Read more
  • Keskussairaalan edessä oleva pysäköintialue on pois käytöstä 18.–19.4.2024 Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Yleinen » Merja Tepponen, kehitysjohtaja (kevään 2023 ajan)

Merja Tepponen, kehitysjohtaja (kevään 2023 ajan)

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valmistelua tehtiin Merja Tepposen johdolla
Punahiuksinen silmälaseissa oleva hymyilevä vanhempi nainen, jolla on päällään punainen nahkajakku ja värikäs kukallinen paita

Hyvää jatkoa Merjalle! Kun aiemmissa johtoryhmäläisten haastatteluissa olemme toivottaneet hyvinvointialueella aloittaville johtoryhmän jäsenille menestystä juuri alkaneeseen työhön, käännämme nyt katseen hieman toiseen suuntaan, kun saamme haastateltavaksi Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vastuuvalmistelijana ja Eksoten kehitysjohtajana toimineen Merja Tepposen. Hän jää ansaituille eläkevapailleen kesäkuun alussa ja todelliset työpäivät ovat jo kahden käden sormin laskettavissa lomista johtuen. Merja kertookin, että hän hieman viivästytti poisjääntiään hyvinvointialueen valmistelun vuoksi, mutta nyt on rauhallinen mieli ja hyvä hetki siirtyä muiden askareiden pariin.

Pitkän työuran aikana hän on ehtinyt tehdä ja nähdä monenmoista terveyden ja hyvinvoinnin parissa työskennellessään. Merja on kotoisin Valtimolta, joka kuuluu nykyiseen Nurmeksen kaupunkiin. Jo Pohjois-Karjalassa hän toimi terveyskeskusavustajana, ja Savoon muutettuaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa osastonsihteerinä/osastoavustajana. Lappeenrantaan tultuaan hän jatkoi osastonsihteerinä ja myös kaupungin ympäristöterveydenhuollon palveluksessa, pieneläinvastaanotolla. Sairaanhoitajakoulun jälkeen vuonna 1984 pisin tarjolla ollut työjakso löytyi Taipalsaaren sairaalan kuntayhtymältä, jonne hän meni apulaisosastonhoitajaksi ja osastonhoitajaksi. Myöhemmin hän jatkokouluttautui sisätautien ja geriatrian  sairaanhoitajaksi Esimiesura sai vauhtia työnohessa suoritetussa Kuopion yliopiston johtamiskoulutuksessa.

Merja kertookin, että tämä hyvinvointialueen integrointi ei ole hänen työuransa aikana ensimmäinen, vaan maakuntaa laajemman Taipalsaaren sairaalan kuntayhtymän purkautuessa, integroitiin henkilöstö kuntien sote-palveluihin ja silloin Merja siirtyi takaisin Lappeenrannan kaupungin palvelukseen ja sieltä sitten taas vuonna 2009 integraation kautta sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Eksoteen. Eksotella Merja aloitti 2009 palvelujohtajana vanhusten palveluissa ja heti seuraavana vuonna kehitysjohtajana. Myös väitöskirjan aiheena oli integraatio.

Millainen tunne oli päällimmäisenä, kun viimeinkin kesällä 2021 saatiin päätös hyvinvointialueiden käynnistämisestä? – Se oli helpotus. Usean hallituskauden jatkunut epävarmuus päättyi, jahkaaminen loppui viimeinkin, ja päästiin tekemään ja valmistelemaan pitkään toivottua muutosta. Viimeisen vuoden aikana hyvä mieli ja helpotus lisääntyi aina entisestään, kun joku etappi saavutettiin, kuten Sallyn valinta hyvinvointialuejohtajaksi ja muiden johtajien valinnat, kertoo Merja.

Pakko on myös udella, tuliko lopulta kiire valmistelun kanssa, kun valmisteluaikaa oli vain puolitoista vuotta. – Loppukiire tulee aina kaikille. Parempi tässäkin oli kertarytinä kuin jatkuva kitinä. Kaikilla oli kuitenkin aikaa nähdä tuleva kehitys ja valmistautua siihen jo ennakolta. Aikataulu oli vain ennen hyvinvointialueiden perustamispäätöstä epäselvä. Meillä tosiaan Eksotena toimiminen auttoi paljon valmistelutyössä, koska integraatiota oli jo tehty.

Missä asioissa olemme muita hyvinvointialueita edellä, kun meillä oli jo valmiiksi kuntayhtymämuotoinen Eksote? – Perusasiat on jo täällä tehty ja yhteensovitettu. Meillä rakenteet ovat jo kunnossa, potilasjärjestelmät ovat yhteiset ja perusinfra on olemassa. Ja maakunnallinen yhdessä työskentely on jo tuttua Eksoten ajalta. Näistä kaikista saamme etumatkaa, summaa Merja.

Entä mitä evästyksiä hän antaisi johtoryhmälle? Merja kertoo luottavansa strategiaan: – Nyt on hyvä strategia, tarvitaan enää rohkeutta sen toimeenpanoon. Yhdessä tekemällä saadaan asioita tapahtumaan, sillä kukaan ei onnistu yksin.

Nyt vapaiden koittaessa Merja kertoo edessä olevan ”pientä tekemistä”, artikkelien kirjoittamista ja muun muassa opinnäytetöiden ohjausta ja myös järjestötyötä. Tästä voisi päätellä Merjan jatkavan siis edelleen alalla mentorina toimien.

Lämmin kiitos Merjalle korvaamattomasta panoksesta Etelä-Karjalan hyvinvointialueen käynnistymisen valmistelussa! Tästä on johtoryhmän hyvä jatkaa. Valoisaan tulevaisuuteesi toivotamme hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta!

Customer service