Kategoriat
Asiakkaalle Hyvinvointialue Yleinen

Lasten ja nuorten päihdeyksikkö on avautunut Etelä-Karjalan hyvinvointialueella

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen lasten ja nuorten päihdeyksikkö on aloittanut toimintansa helmikuussa 2023. Päihdeyksikkö sijaitsee Lappeenrannassa perhetukikeskuksen yhteydessä Oppilaankatu 2:ssa.

Päihdeyksikössä hoidetaan 12–17-vuotiaita nuoria, joilla on tarve päihdekatkaisuun ja -kuntoutuksen aloittamiseen. Yksikön toiminta on uutta ja vastaa palvelutarpeeseen, aiemmin Etelä-Karjalan alueella ei ole ollut alaikäisille suunnattua laitosmuotoista päihdehoitopalvelua. Asiakkaat ohjautuvat yksikköön lasten ja nuorten talojen mielenterveys- ja päihdepalveluiden ja lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden kautta.

Samanaikaisesti yksikössä voi olla kaksi nuorta. Tämä mahdollistaa intensiivisen ja systeemisen työskentelyn. Työskentelemme traumatietoisella ja tarinallisilla työmenetelmillä. Nuoren kuntoutumisen aloitusta tukevassa yksikössä työskentelee kahdeksan hengen moniammatillinen tiimi sekä vastaava ohjaaja. Yksikön tiimi työskentelee nuoren lisäksi myös vanhempien ja läheisverkoston kanssa. Nuoren perheellä on esimerkiksi tarvittaessa mahdollisuus yöpyä yksikössä.

Päihdeyksikössä toteutetaan kokonaisvaltaista hoitoa yhteistyössä sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa. Yksikön toiminnassa hyödynnetään hybridimallia, jossa toimitaan yhteistyössä lastensuojelun sosiaalityön ja mielenterveys-/päihdepalveluiden kanssa.

– Vuoden 2019 ja 2021 kouluterveyskyselyjen valossa Etelä-Karjalan alueella yleisesti päihteiden, kuten tupakka, alkoholi, huumausaineet, käyttö on vähentynyt. Tämä on hyvä suuntaus ja toivottavasti tätä suuntausta pystytään vahvistamaan edelleen puuttumalla ja katkaisemalla alaikäisten päihteiden käyttö jo varhaisessa vaiheessa, kertoo lasten ja nuoren päihdeyksikön vastaava ohjaaja Laura Peltonen.

Lastensuojelun yksiköiden yhteystiedot löytyvät Etelä-Karjalan hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Lisätietoja antaa

Laura Peltonen
Lasten ja nuorten päihdeyksikön vastaava ohjaaja
[email protected]
040 180 1583

Lähteet

THL:n Kouluterveyskysely 2019 ja 2021 8. ja 9. lk., lukio ja ammattikoulu