Kategoriat
Hyvinvointialue Työ hyvinvointialueella

Psykiatria on humaaneinta lääketiedettä mitä tiedän

Imatran mielenterveys- ja päihdevastaanottojen ylilääkäri Lauri Kuittisen supervoima on tavallisuus. Työssään hän haluaa olla ennen kaikkea ihminen ihmiselle. 

Rohkea, yksinkertainen ihminen

Teksti ja kuva: Minna Mänttäri

Imatran mielenterveys- ja päihdevastaanottojen ylilääkäri Lauri Kuittisen supervoima on tavallisuus. Työssään hän haluaa olla ennen kaikkea ihminen ihmiselle. 

Teini-ikäisenä Lauri Kuittinen haaveili muun muassa sähkömiehen ammatista, mutta toisin kävi. Sähköjohtojen sijaan hän saa työskennellä ihmisten päänsisäisten piuhojen parissa. 

– Lukiossa biologian opettaja kysyi, olinko miettinyt lääkärin uraa. Aluksi naureskelin koko asialle, mutta siitä se ajatus sitten lähti. 

Nuoresta iästään huolimatta Kuittinen on ehtinyt kartuttaa kokemusta hyvin monesta Eksoten toimipisteestä. Jo opiskeluaikana tutuksi tulivat muun muassa Parikkalan ja Joutsenon terveysasemat. Varsinaisen työuransa hän aloitti psykiatrian osastolta Ps1.

– Jossain vaiheessa pelkäsin, että kädentaidot häviävät kun pientoimenpiteet jäävät vähemmälle. Olinkin sitten muutaman vuoden terveyskeskuslääkärinä Honkaharjussa, josta siirryin Imatran Työterveyteen. Olen aina rohkeasti vaihtanut työpaikkaa silloin kun olen kaivannut muutosta. 

Nykyiseen työhönsä Kuittinen tuli ensin sijaiseksi, syksyllä 2021 hänet vakinaistettiin. Ylilääkärin virka 34-vuotiaana on poikkeuksellisen hieno saavutus.

Lauri Kuittinen

“Tässä työssä kaikesta mahdollisesta työ- ja elämänkokemuksesta on hyötyä. Psykiatria on ehkä humaaneinta lääketiedettä mitä tiedän ja siksi parasta.”

Oma persoona peliin

Ylilääkärin pestissä pääpaino on vastaanottotyössä ja se on myös Lauri Kuittiselle mieluisinta. Ammattiroolin taakse piiloutumisen sijaan hän haluaa tehdä työtään koko persoonallaan ja onkin saanut paljon hyvää palautetta asiakkailtaan.

– Ihmiset ovat tämän työn suola. On myös hienoa, että nykyään yhä useampi uskaltaa hakea apua ongelmiinsa. 

Kliinisen työn lisäksi päivät täyttyvät erilaisista suunnittelu-, kehittämis- ja hanketehtävistä. 

– Työ on hyvin monipuolista ja haastavaa, se tulee pitämään minut tässä vielä pitkään. Saan hyödyntää kaikkea kokemustani ja erityisesti työkykyosaamiseni on tässä hommassa vahvuuteni. 

Omaa työkykyään Kuittinen ylläpitää huolehtimalla muun muassa riittävästä levosta ja liikunnasta. 

– Osaan jättää työasiat työpaikalle ja minulla on onneksi myös hyvät unenlahjat. Liikuntaa harrastan aktiivisesti sekä yksin että ryhmässä. 

Jossakin tulevaisuudessa siintää myös seuraava ammatillinen haave: erikoistumisopinnot. Juuri nyt asia ei ole ajankohtainen ruuhkavuosia elävälle perheenisälle. 

– Tässä hetkessä haaveilen siitä, että työajan puitteissa ehtisi tehdä enemmän, auttaa ihmisiä enemmän. Työtä olisi niin paljon kuin sitä vain ehtii tehdä. 

Imatrankoski ja puistoalue
Lauri työskentelee mielenterveys- ja päihdevastaanoton ylilääkärinä Aikuisten keskuksessa, joka sijaitsee Imatrankosken vieressä. Kuva: Opa Latvala  

Artikkeli on kirjoitettu alun perin joulukuussa 2021 henkilöstölehti Miikkulaiseen.