• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Mediatiedotteet » Sairauspoissaolojen kustannukset Etelä-Karjalassa muita hyvinvointialueita pienemmät

Sairauspoissaolojen kustannukset Etelä-Karjalassa muita hyvinvointialueita pienemmät

, , , ,

Erityisesti pitkien poissaolojen kohdalla työhön paluun tukeminen on onnistunut verrokkeja paremmin.

Etelä-Karjalan hyvinvointialue pärjäsi koko maan sairauspoissaolojen kustannusten vertailussa huomattavasti muita hyvinvointialueita paremmin. Kevan 2023 tilastojen mukaan vain Keski-Pohjanmaa ylsi Etelä-Karjalan edelle.

– Olemme käyneet tilastoja läpi Kevan kanssa ja Etelä-Karjalan luvut kertovat erityisesti siitä, että työkyvyttömyyseläkkeitä on onnistuttu ehkäisemään onnistuneesti, iloitsevat työkykyasiantuntijat Mira Tiainen ja Minna Rautio.

Hyvinvointialueen vuoden 2024 työkyvyttömyyseläkemaksu ​0,76 prosenttia palkkasummasta​. Vuoden 2024 maksu on muihin verrattuna erityisen alhainen, sillä kunta-alalla maksu on keskimäärin 0,9 prosenttia. Vuonna 2023 työkyvyttömyyseläkemaksu ​ oli 0,9 prosenttia palkkasummasta, yhteensä 2,4 miljoonaa euroa.

Hyvinvointialueella myönnetyistä työkyvyttömyyseläkepäätöksistä yli puolet on osatyökyvyttömyyseläkepäätöksiä. Etelä-Karjalaa kiiteltiin myös siitä, että yli 75 prosentissa tapauksissa tukitoimia oli tehty ennen työkyvyttömyyseläkettä. Tämä kertoo lähiesihenkilötyön onnistumisista ja ennakoivasta otteesta tukea työntekijöiden työkykyä.

Yhdessä etsitään ratkaisuja työhön paluun tukemiseksi

Etelä-Karjalassa on nyt kiinnitetty erityistä huomiota työkykyjohtamiseen.
– Olemme hakeneet ratkaisuja pitkiin poissaoloihin ja osatyökykyisten työllistämiseen. Sellaisia ovat esimerkiksi osasairauspäiväraha, Kevan ammatillinen kuntoutus ja kevennetty työ, kuvailevat työkykyasiantuntijat Rautio ja Tiainen.
– Lisäksi olemme päivittäneet työkykyjohtamiseen liittyvät toimintamallit sekä järjestäneet esihenkilökoulutuksia aiheeseen liittyen.

Mahdolliset tukitoimet kartoitetaan aina yhteistyössä työntekijän ja esihenkilön, sekä tarvittaessa työterveyshuollon kanssa.

Sairauspoissaolot vuonna 2023

  • Etelä-Karjalan hyvinvointialueella sairauspoissaoloja oli vuonna 2023 yhteensä 83 626 päivää.
  • Sairauspoissaolot vähenivät Eksoten aikaisiin 2,89 päivää / työntekijä.
  • Etelä-Karjalassa sairauspoissaolojen kustannukset olivat 3,66 prosenttia palkkasummasta. Kustannukset vaihtelevat hyvinvointialueilla 3,33–4,97 prosentin välillä.
  • Sairauspoissaoloista aiheutui Etelä-Karjalassa 9,2 miljoonan euron välittömät kustannukset.
  • Eläköitymisennuste etenee Etelä-Karjalassa verrokkien kanssa linjassa ja tulee aiheuttamaan työvoimapulaa iän perusteella eläköityvien vuoksi.

Tilastotietojen lähde: Keva 2023

Lisätietoja:

Työkykyasiantuntijat Mira Tiainen ja Minna Rautio,[email protected]

Customer service