• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Ikäystävällinen Etelä-Karjala -kärkiohjelma jatkaa kaatumisen ehkäisyn yhteistä työtä
Kuvassa iäkäs nainen yrittää nousta ylös liukastuttuaan jäisellä tiellä.

Ikäystävällinen Etelä-Karjala -kärkiohjelma jatkaa kaatumisen ehkäisyn yhteistä työtä

, ,

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palvelustrategiaan liittyvä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen Ikäystävällinen Etelä-Karjala -kärkiohjelma vuosille 2024–2025 on startannut. Ikäystävällinen Etelä-Karjala -ohjelman tavoitteisiin liittyvät eteläkarjalaisten ikääntyneiden parempi pystyssä pysyminen ja lonkkamurtumien väheneminen. Ohjelman tavoitteina ovat myös eteläkarjalaisten ikääntyneiden kokeman osallisuuden ja elämänlaadun paraneminen sekä ikääntyneiden koetun yksinäisyyden ja vajaaravitsemuksen vähentyminen.  

Tavoitteisiin pääsemiseksi jatketaan laajaa alueellista, tavoitteellista ja vaikuttavaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä lisäten ikääntyneiden omaa osallisuutta ja osallistumista hyvinvointinsa, terveytensä ja turvallisuutensa edistämiseen. Vaikuttavia tuloksia tästä yhteistyöstä onkin jo nähtävillä alueellisessa kaatumisen ehkäisyssä, josta osoituksena eteläkarjalaisten lonkkamurtumat kääntyivät viime vuonna laskuun ensimmäistä kertaa vuoden 2018 jälkeen vähentyen 11 % vuoteen 2022 verrattuna. 

Lonkkamurtumien väheneminen on inhimillisen kärsimyksen lisäksi myös taloudellisesti vaikuttavaa. Lonkkamurtumien ensimmäisen vuoden hoidon kustannussäästöä syntyi viime vuonna Etelä-Karjalassa 1,1 miljoonaa euroa.

Ikäystävällinen Etelä-Karjala -ohjelman vaikuttavuutta kaatumisten seurauksiin liittyen arvioidaan muun muassa eteläkarjalaisten lonkkamurtumien määrän ja 65 vuotta täyttäneiden kaatumisiin ja putoamisiin liittyvien hoitojaksojen avulla sekä elämänlaatua EuroHIS-8 -elämänlaatumittarin ja vajaaravitsemusta MNA- mittarin avulla.  

– Etelä-Karjalan lonkkamurtumien väheneminen kertoo meille, miten paljon myönteistä vaikutusta on sillä, kun alueen ikääntyneet ja heidän läheisensä sekä lukuisat alueen eri toimijat saadaan toimimaan yhdessä tavoitteellisesti, tutkimustietoa, aktiivista viestintää ja osallisuutta hyödyntäen, iloitsee hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö Aija Rautio. Tätä hyvää yhteistyötä jatketaan myös ikääntyneiden kokeman osallisuuden ja elämänlaadun parantamiseksi sekä koetun yksinäisyyden ja vajaaravitsemuksen vähentämiseksi. Eteläkarjalaisessa yhteistyössä on voimaa.

Ota käytännön vinkit pystyssä pysymiseen seinäkalenteristamme ja nettisivuiltamme

Pysytään pystyssä on helmikuun teemana myös Etelä-Karjalan hyvinvointialueen seinäkalenterissa, joita on toimitettu jaettavaksi hyvinvointi- ja terveysasemille, kirjastoihin ja apteekkeihin. Kalenterin kuukausinäkymistä löytyy QR-koodi, josta pääsee kännykän kameran avulla siirtymään aihetta syventävälle nettisivulle. Helmikuun teeman nettisivut löytyvät osoitteesta ekhva.fi/helmikuu. Sieltä löytyvät käytännön vinkit pystyssä pysymiseen ja miten omalla toiminnallaan voi vähentää kaatumisia. Kalentereita on jaossa rajoitetusti, joten hae oma kalenterisi pian! 

Lisätietoja medialle 

Aija Rautio, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö
[email protected]
p. 044 791 4833

Sari Lind, Ikäystävällinen Etelä-Karjala -kärkiohjelman erityisasiantuntija
[email protected]
p. 040 635 0646

Customer service