• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen kaatumisen ehkäisyn toimintamalli voitti vuoden 2023 Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon
Ryhmäkuva ihmisistä, jotka olivat läsnä palkinnonluovutustilaisuudessa, kuvassa 10 henkilöä seisomassa punaisen paloauton edessä.

Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen kaatumisen ehkäisyn toimintamalli voitti vuoden 2023 Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon

, , ,

Mediatiedote. Julkaistu: 10.1.2024, 13:15

Suomen Palopäällystöliiton Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta on myöntänyt vuoden 2023 turvallisuuspalkinnon Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen kaatumisen ehkäisyn toimintamallille.

Ryhmäkuva ihmisistä, jotka olivat läsnä palkinnonluovutustilaisuudessa, kuvassa 10 henkilöä seisomassa punaisen paloauton edessä.
Palkinnon luovutustilaisuudessa oli mukana myös Ikäystävällinen Etelä-Karjala- hankkeen kaatumisen ehkäisyn toimintamallin yhteistyöverkoston jäseniä.

Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta myöntää vuosittain Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon esimerkillisestä työstä alan turvallisuuden kehittämiseksi. Palkinnon voi saada onnettomuuksien ehkäisytyöstä, tapahtumasta tai toiminnasta, jolla on estetty tai rajoitettu vahinkojen määrää, ansiokkaasta toiminnasta sosiaali- ja terveydenhuoltoalan turvallisuuden kehittämiseksi tai alan turvallisuutta edistävän laitteen, toimintatavan tai vastaavan kehittämisestä. Palkintoa on jaettu vuodesta 2005 alkaen. Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta haluaa vuosittain jaettavalla turvallisuuspalkinnolla osoittaa kiitoksensa ansiokkaasta työstä turvallisuuden eteen sekä myös lisätä tietoisuutta hyvistä toimintatavoista. 

Turvallisuuspalkinnon myöntää Suomen Palopäällystöliiton asiantuntijaelin sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta. Toimikunnan muodostavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy, Ykköskodit, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Omaishoitajaliitto, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto ja Diakonissalaitos. Toimikunnan puheenjohtajana toimii Varsinais-Suomen hyvinvointialueen turvallisuuspäällikkö Jussi Rapeli.

Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeessa on yhdessä alueen ikääntyneiden sekä laajan sidosryhmäverkoston kanssa valmisteltu ja toteutettu alueellista kaatumisen ehkäisyn yhteistä työtä, joka jatkuu yhä. Alueellisen kaatumisen ehkäisyn yhteisen työn tavoitteena ovat kaatumisiin liittyvän inhimillisen kärsimyksen vähentäminen, ikääntyneiden oman tietoisuuden, toiminnan ja osallisuuden vahvistaminen kaatumisen ehkäisyyn liittyen sekä kaatumisvaaran tunnistaminen ja vähentäminen.

Kaatumisvaarassa olevia ikäihmisiä tavoitetaan, ammattilaisia ja vertaisia koulutetaan, ikäihmisten osallisuutta lisätään ja alueen kuntiin on rakennettu yhtenäinen Pysytään pystyssä -liikuntaryhmämalli. 

Hankekumppanina toimivan Ikäinstituutin asiantuntijat ovat olleet vahvasti mukana yhteisessä työssä ja erityisesti Pysytään pystyssä -liikuntaryhmien valmistelussa. Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisy -toimintamallissa on luotu oma toimintamalli kansalaiselle ja alueen sidosryhmätoimijoille sekä ammattilaisille.

– On niin hienoa, että Ikäystävällinen Etelä-Karjala- hankkeessa luotu eteläkarjalainen kaatumisen ehkäisyn yhteinen työ palkitaan, iloitsee projektipäällikkö Sari Hokkanen Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisy -toimintamalli voitti toukokuussa 2023 myös TerveSos23- palkinnon yleisöäänestyksen. 

– Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon ja TerveSos 2023 -palkinnon yleisöäänestyksen voitot kertovat myös siitä, miten Etelä-Karjalassa osataan kehittää palveluita ja toimia yhdessä. Lämpimät kiitokset osoitankin työtovereille laajassa eteläkarjalaisessa toimijaverkostossa ja Ikäinstituutissa. Yhteinen työmme kaatumisen ehkäisyssä jatkuu, toteaa Sari Hokkanen hymyillen.

Ikäystävällinen Etelä-Karjala- hankkeen kaatumisen ehkäisyn yhteisen työn vaikutukset näkyvät konkreettisesti lonkkamurtumien laskuna Etelä-Karjalan alueella.

Kuva palkinnon luoutushetkestä, kuvassa kolme naista ja yksi mies. Palkinto on kunniakirjamainen taulu.
Palkintoa oli keskiviikkona 10.1.2024 vastaanottamassa (vasemmalta lukien) Etelä-Karjalan hyvinvointialueen Aija Rautio, Jaana Viskari ja Sari Hokkanen. Palkinnon luovutti Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jani Kareinen.

Lue myös Suomen Palopäällystöliitto ry:n 10.1.2024 julkaisema tiedote palkinnosta.

Lisätiedot medialle

Sari Hokkanen, erityisasiantuntija, projektipäällikkö 
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
[email protected]
puh. 040 683 8962

Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hanke sai sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta.

Liitteet

  • Kuva 1: Palkintoa oli keskiviikkona 10.1.2024 vastaanottamassa (vasemmalta lukien) Etelä-Karjalan hyvinvointialueen Aija Rautio, Jaana Viskari ja Sari Hokkanen. Palkinnon luovutti Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jani Kareinen. 
  • Kuva 2: Palkinnon luovutustilaisuudessa oli mukana myös Ikäystävällinen Etelä-Karjala- hankkeen kaatumisen ehkäisyn toimintamallin yhteistyöverkoston jäseniä.
Customer service