• Keskussairaalan edessä oleva pysäköintialue on pois käytöstä 18.–19.4.2024 Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Asunto ensin –yksikön ja päihteiden käyttäjien päiväkeskuksen perustaminen Etelä-Karjalaan harkinnassa

Asunto ensin –yksikön ja päihteiden käyttäjien päiväkeskuksen perustaminen Etelä-Karjalaan harkinnassa

,

Asunto ensin –toimintamallin kehittäminen ja uuden toimintayksikön päiväkeskuksen ja tukiasuntojen sijainti tulevat Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtoryhmän ja aluehallituksen päättettäväksi vielä tämän vuoden aikana. Asunto ensin-toimitilaratkaisut ovat osa tulevaa palveluverkkostrategiaa.

Asiaa on käsitelty helmikuussa hyvinvointialueen johtoryhmässä ja Valto Käkelänkatu 2 on todettu yhdeksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi toiminnalle. Valmistelu etenee mm. riskiarvion ja kustannusvaikutusarvioiden tarkennuttua.

”Asunto ensin” tulee asunnottomuustyön toimintamallista, jossa ajatellaan, että oma koti tarjoaa parhaan lähtökohdan elämän kuntoon saamiselle. Myös vaikeista päihde- tai mielenterveysongelmista kärsivä voi pärjätä tavallisessa vuokra-asunnossa, jos hän saa asumiseensa oikeanlaista tukea.

Happee2 -hankkeessa kehitetään Asunto ensin – toimintamallin mukaista asumista Papinraitin asumisyksikössä. Vuoden vaihteessa hyvinvointialueelle tuli uutena lakisääteisenä palveluna päihteiden käyttäjien päiväkeskustoiminnan järjestäminen. Toiminta aloitetaan ja sitä kehitetään Tikankulman päiväkeskuksessa yhdessä Lappeenrannan seurakunnan kanssa.

Tavoitteena on vuonna 2025 siirtyä tiloihin, joissa päiväkeskus ja asunto ensin –yksikkö on samassa kiinteistössä. Asunto ensin –toimintamalliin sisältyvää matalan kynnyksen työtoiminnan, mielekkään tekemisen ja yhteisöllisyyteen perustavan asumisen osa-alueita kehitetään Papinraitilla niin, että ne olisivat mahdollisimman valmiita siirrettäväksi 2025 perustettavaan uuteen yksiköön. Toimintaan etsitään aktiivisesti soveltuvaa toimitilaa. Asia tullaan päättämään tämän vuoden aikana johtoryhmässä ja se tulee myös aluehallituksen päätettäväksi osana tulevaa palveluverkkostrategiaa.

Asunto ensin –yksikön ja päihteidenkäyttäjien päiväkeskuksen perustaminen

Toiminnan kehittämisessä tavoitteena on vahvistaa asunnottomille osoitettuja asumispalveluita ja vähentää hyvinvointialueen asunnottomuutta luomalla paljon palveluja käyttäville ja pitkään tai toistuvasti asunnottomana olleille Asunto ensin –toimintamalliin perustuva asunto- ja palvelukokonaisuus.

Toimintaa kehitetään yhteistyössä Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kuntien, palvelutarjoajien, palveluja tuottavan henkilöstön sekä asiakkaiden ja kokemusasiantuntijoiden kanssa. Valmisteluvaiheesta on tarkoitus aikaansaada moniääninen prosessi, joka ylittää lyhyen tähtäimen intressit, tukee toimijoiden keskinäistä oppimista ja luottamusta sekä rakentaa yhteistä sitoutumista ja vastuuta hankkeen onnistumisesta.

– Asunnottomille suunnatun asumispalvelun tavoitteena on turvata asiakkaalle mahdollisuus omaan kotiin, kertoo palvelupäällikkö Vesa Piikki Etelä-Karjalan hyvinvointialueen psykososiaalinen kuntoutus -yksiköstä.

– Asiakas asuu asumisyksikössä vuokralaisena, Hankkeen kautta Asunto ensin –yksikön ja päiväkeskuksen toimintaa koeponnistetaan erillisissä yksiköissä ja pidetään tiivis kytkentä olemassa oleviin palveluihin.

Seminaaripäivä tuo asiantuntijoita keskustelemaan toiminnan käynnistämisestä hyvinvointialueella

Luottamushenkilöille, ammattilaisille ja asiasta kiinnostuneille järjestettiin seminaaripäivä 19.4.2023. Päivän tavoitteena on käynnistää oikeaan tietoon ja muualta saatuun luotettavaan kokemukseen perustuva keskustelu päihdekuntoutujien asumisen järjestämiseksi Etelä-Karjalassa.

Customer service