• Keskussairaalan edessä oleva pysäköintialue on pois käytöstä 18.–19.4.2024 Read more
  • Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Joulun taikaa – yhdessä vietettyä päihteetöntä aikaa

Joulun taikaa – yhdessä vietettyä päihteetöntä aikaa

,

Kun Suomen Turku julistaa joulurauhan Brinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona klo 12, Suomi hiljentyy joulun viettoon ja lapset odottavat malttamattomina joulupukin saapumista.  Joulu on varmasti yksi vuoden odotetuimmista juhlista. 

Joulun odotukseen liittyy paljon iloa, mutta myös paineita. Kiire ja suuret odotukset aiheuttavat stressiä ja ne voivat purkautua joulun tullessa. Pahimmillaan stressiä lievitetään alkoholilla ja muilla päihteillä. Päihderiippuvaiselle joulun odotus on sesonki, jolloin juomiselle riittää verukkeita. Kun joulun aika pikkujoulun viettoineen lähestyy, voi myös muille kuin päihderiippuvaisille tapahtua ylilyöntejä alkoholin käytön suhteen.

Joulupöydästä voi nauttia ilman alkoholia
Lähes jokainen suomalainen juo toisinaan alkoholia suosituksia enemmän. Joulun tunnelma luodaan levollisella mielellä, turvallisuuden tunteella ja yhdessäololla läheisten ihmisten kanssa. Valtaosassa kodeista näin onkin ja alkoholin käyttö pysyy kohtuullisena. Joulutunnelman pilaantumisen suurin uhka on se, että joulupyhinä ruokapöydissä viinien ja muiden alkoholipitoisten juomien lipittely karkaa käsistä ja humalaiset aikuiset pilaavat kaikkien joulun riitelyllään.  

Anna lapselle yhdessäoloa ja päihteetön joulu
Päihtynyt aikuinen on aina pelottava lapsen mielestä. Stressi ja päihteet altistavat väkivallalle perheen sisällä. Aikuiset eivät tule ajatelleeksi, että nukkumassa olevat lapset ovat harvinaisen tietoisia kodin ilmapiiristä ja väkivaltatilanteista.  Jokaisella lapsella on oikeus nauttia joulun tunnelmasta ilman pelkoa ja väkivaltaa.

Joulu on ennen kaikkea lasten juhla. Jospa tänä vuonna joulussamme olisi vähemmän suorittamista, enemmän yhdessäoloa ja turvallisuutta. Juhlajuoman voi korvata alkoholittomalla vaihtoehdolla, jota koko perhe voi yhdessä nauttia. 

Raittiuden Ystävien kampanja Anna Lapselle Raitis joulu toteutuu tänä vuonna 25. kerran. Se kannustaa aikuisia päihdevapaaseen joulun viettoon. Juhla-aikoina myös lapset tarvitsevat hengähdystauon. Paras lahja lapsellesi on turvallinen ja yhdessä vietettävä raitis joulu.  

Haluamme toivottaa kaikille Rauhallista Joulua! 

Sanna Ahtiainen, Ulla Peippo ja Leena Luukkonen                  

Eksoten ehkäisevän päihdetyö ja turvakoti 

Customer service